CTA bedieningstoestel

From SignalWiki
Jump to navigation Jump to search

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages

Flag de.png Deutsch Flag en-gb.png English  


Terug naar Centraal bediende Trein Aanwijzers (CTA)


Inleiding

Pids cta operating unit.bmp.png

De rolband CTA is een hele lange tijd gebruikt. De CTA bedieningstoestellen waren eigenlijk een soort computers van de jaren zeventig. Invoer van de gegevens vond plaats door middel van ponskaarten of via het kleine toetstenbordje. Normaal had de bedienaar een grote bak voor zich staan en bladerde met zijn vingers door de ponskaartjes. De ponskaartjes waren gesorteerd op de tijd voor die locatie.

In deze simulatie hebben we geprobeerd de onmogelijkheden van een computeromgeving met de mogelijkheden van het CTA bedieningstoestel te combineren. Daarom zijn sommige bedieningsmethoden niet helemaal volgens de standaard windows regels. We hebben ervoor gekozen hiervan af te wijken, om de simulatie te verbeteren en een hogere snelheid van de bediening mogelijk te maken.

Er is een beetje oefening nodig om het systeem te gebruiken, en daarom is het alleen een optie voor gevorderden.

Spoor toetsen

Pids cta main entry panel.png

Als je met de linker muis toets drukt op het paneeltje boven “A”, zal je een ander paneel open zien gaan. Dit zijn de spoor toetsen. Op dit paneel zie je nummer combinaties zien van 1.1 of 3.1, 3.2, 3.3. Dit zijn verwijzingen naar de diverse CTA bakken op de perrons. Ook is er een witte LT en een rode UT toets.

Om een CTA bak te bedienen moet je eerst het spoornummer kiezen. Als je meerdere spoornummers wilt kiezen, druk je ze gewoon achter elkaar in. Druk de LT toets in als je je vergist . Als je alle (3) CTA bakken van een spoor wilt kiezen druk je op de knop met drie nummers om de rij te activeren.

Als een rolband in een CTA bak loopt, probeer dan niet een nieuwe code in te voeren. Als je dat doet, kan de band breken. Als je een vergissing gemaakt hebt, druk dan op de rode knop “UT” (duitse afkorting van “Unterbrechen‐Taste”). Nadat de rolband gestopt is (de teller verandert niet meer), kan je de nieuwe bestemmingscode invoeren.

Als je een een rolband wilt “wissen” (op de neutrale positie instellen) en de tijd op “blank” wilt zetten, druk je de toetsen voor het betreffende spoor in en vervolgens op “LT” (duitse afkorting van Löschen‐Taste). De band zal dan naar de neutrale positie lopen (positie 50)

Als je drie CTA bakken tegelijkertijd wilt instellen voor één spoor, dan druk je de toets 313233 aan de rechterkant van de knoppen rij en voer dan de bestemmingscode en tijd code in. Alle drie CTA bakken aan het perron lopen dan tegelijkertijd naar dezelfde bestemming. Nadat je het betreffende spoor gekozen heeft, kan je twee dingen doen: de kiesautomaat “C” of het numerieke toetsenbord gebruiken.

Groep indeling van de Spoor toetsen

Groep Invoereenheid
Hengelo
Invoereenheid
Amsterdam CS 1
Invoereenheid
Amsterdam CS 2
Invoereenheid
Braunschweig Hbf 1
Invoereenheid
Braunschweig Hbf 2
Invoereenheid
Marburg (Lahn)
1.x Wdn 1 / Aml 2 / Hgl 11 / Es 1 15 7 1 7 8
2.x Wdn 2 / Aml 3 / Hgl 2 / Es 2 14 5 2 8 5
3.x Wdn 3 / Aml 4 / Hgl 3 / Es 3 13 4 3 11 4
4.x Es 4 11 2 4 14 2
5.x - 10 1 5 43 1
6.x - 8 - 6 - 46

Numeriek toetsenbordje

Pids cta numerical keypad.png

Als je de code zelf wil invoeren, in plaats van invoer via de kiesautomaat, dan kies je eerst het spoornummer en daarna tik je ALTIJD zes getallen in met het kleine numerieke toetsenbord op het CTA bedientoestel.

Als de bestemmingscode 09 is en de vertrektijd 08:35, dan moet je invoeren: 090835. De rolband start dan onmiddelijk.

Noot: Je kan ook je toetsenbord gebruiken om de getallen in te voeren.

Kiesautomaat

Onder “C” vind je de kiesautomaat. De ponskaart wordt in de gleuf ontcijferd. Technisch gezien is de ponskaart een simpele manier om automatisch de 6 getallen in te voeren. Als invoer via het toetsenbord de “handmatige methode” is, dan is de ponskaart en kaartlezer de “automatische methode” van invoer. De kiesautomaat bespaart de gebruiker dus een heleboel tijd.

Het inleesproces start als je op de toets “WA” drukt, . Het neemt ongeveer 4‐5 seconden om een kaart te lezen en te verwerken.

De kaartenbak

Aan de onderkant (onder het CTA bedientoestel) vind je de kaartenbak. Het bevat alle benodigde kaarten voor een locatie. Bij de start van de simulatie, zijn de kaartjes keurig gesorteerd op de tijd wanneer je ze nodig hebt. Je vindt dus de meest actuele kaart vooraan in de bak. Net alsof je collega het keurig bijgehouden heeft.

De RECHTER bak bevat alle geldige kaartjes. Druk op de linker muisknop op de kaart om naar de volgende kaart te gaan. Druk op de rechter muisknop op de kaart om naar de vorige kaart te gaan (je haalt als het ware de achterste kaart weer naar voren).

Dit is net alsof je met je vingers door de kaartjes bladert. Je kan ook door de kaartjes zoeken met het wieltje op de muis. Hoe snel dat gaat, hangt van je persoonlijke instellingen in Windows af.

Maar wat te doen, als een trein te laat is. In dat geval wil je de kaart bewaren voor “later”. Zulke kaartjes gaan in de LINKER bak. Gebruik de knop “J” om de kaarten tussen de bakken te wisselen. Je beweegt altijd de voorste kaartjes in de bak. Zorg ervoordat de kaartjes altijd keurig gesorteerd zijn.

Anders praat je aflosser de volgende paar maanden niet meer met u. Je kan ook het ponskaart een beetje uit het bakje trekken om naar de details te kijken. Druk daarvoor op de groene pijl die verschijnt op het kaartje als je eroverheen beweegt. De kaart zal een stukje uit het bakje komen.

Als je alle details wil zien van een ponskaart, gebruik dan de speciale optie “kaartje bekijken” om het ponskaartje in zijn volledige grootte te zien. Je kan het kaartje omkeren en opslaan als een plaatje.

Speciale opties

Natuurlijk… niemand is perfect. Daarom hebben we een paar speciale opties ingebouwd onder de knop “K”. Je kan daarmee het volgende doen:

  • Bekijken van de kaartjes in alle details: een nieuw venster zal openen en je kan het kaartje omdraaien en daar bewaren.
  • Linker of rechter bakje sorteren. Net als je er een puinhoopje van maakt, helpt dit knopje om de zaak weer te sorteren naar vertrektijd.
  • Als je de weg compleet kwijt bent, kan je op de “paniek!” knop drukken. Alle “vertraagde treinen” in het linker bakje worden in het rechterbakje gesorteerd volgens de vertrektijd. Ook wordt dan het meest actuele kaartje voorop getoond.
  • Als je er genoeg van hebt en maar salaris blijft verliezen, dan kan je deze gevorderden optie tijdens de simulatie uitschakelen.

Hoe het CTA bedieningstoestel te bedienen?

Automatische invoer met kiesautomaat

Om een CTA bak correct in te stellen, doe je het volgende:

  • Kijk of het juiste ponskaart aan de voorkant van het bakje wordt getoond.
  • Leg het kaartje in de gleuf van de kiesautomaat met de toetsen “B” of “L”
  • Kies het juiste spoornummer via paneel “A”
  • Druk op de knop “WA” om de kaart te lezen. De knop “WA” licht op, zolang de kaart gelezen wordt.
  • Controleer of de controletellers “D” en “E” overeenstemmen met de getallen op het ponskaartje. Als het niet klopt, druk op “UT” en druk weer op “WA”. Als het niet goed werkt, is waarschijnlijk de kaart onleesbaar of defekt. In dat geval moet je de invoer handmatig doen.
  • Na het lezen van de ponskaart, plaats je het kaartje terug in de bak door middel van toets “X”. Het kaartje wordt altijd achteraan teruggeplaatst.

Handmatige invoer

Om een CTA bak handmatig in te stellen, doe je het volgende:

  • Kies de betreffende CTA bakken op de sporen in het invoerpaneel “A”
  • Geef de bestemmingscode en tijd zonder onderbreking in via het nummeriek toetsenbord "M". Je kan ook hier je echte toetsenbord gebruiken. Foute invoer wordt gewoonweg genegeerd. De tijd wordt ingevoerd in het 24 uur formaat; uren en minuten onder tien moeten voorafgegaan worden door een nul.
  • De rolband zal direct beginnen te lopen zodra je het laatste getal invoert.

Een CTA bak wissen

Om een CTA bak te wissen (blank te maken), kiest u het spoor op het invoerpaneel en geef dan in “00000” als handmatig invoer. Je kan ook de knop LT drukken. De rolband zal onmiddelijk naar de neutrale positie lopen.

Een bericht “niet instappen” invoeren

Soms moet je bestemmingscodes handmatig invoeren. In ieder geval wanneer een trein eindigd op een perron moet je “niet instappen” instellen om te voorkomen dat er mensen instappen in de trein. Dit doe je door de bestemmingscode 52 in te voeren. Er wordt dan in grote letters “NIET INSTAPPEN” getoond.