Plaatselijke bekendheid in Zentralstellwerk Fulda
Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages
Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.
De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.
Laten we eerst even het Sp Dr S 600 paneel van Zentralstellwerk Fulda bekijken.
Zentralstellwerk Fulda
Lijnen
We hebben in totaal met 5 verschillende trajecten te maken. Dat zijn achtereenvolgens:
- Lijn 1733 : Hogesnelheidslijn Hannover – Würzburg
- Lijn 3600 : Bebra - Fulda
- Lijn 3700 : Gießen – Fulda (Vogelsbergbahn)
- Lijn 3600 : Fulda - Hanau (Kinzigtalbahn)
- Lijn 3824 : Fulda Bronnzell – Gersfeld (Rhönbahn)
De buurposten
Hogesnelheidslijn Hannover–Würzburg (groene lijn)
De hogesnelheidslijn (SFS) Hannover - Würzburg is de langste nieuw gebouwde lijn van Duitsland en werd gebouwd tussen 1973 en 1991. Het gedeelte Fulda-Würzburg werd in gebruik genomen met ingang van de nieuwe dienstregeling op 27 mei 1988. Het gedeelte Fulda-Kassel werd in 1991 in gebruik genomen. Op de hele lijn is GWB (linkerspoor rijden) ingericht. Tevens is het op het onder onze verantwoordelijkheid vallende deel van de SFS mogelijk om voortijdig het omdraaien van de rijrichting af te geven. De toegestane maximumsnelheid voor het reguliere verkeer is 280 km/h. In de tunnels is dit beperkt tot 250 km/h. Van tijd tot tijd vinden hier ook proefritten met nieuwe treinen plaats. Zo vestigde op 1 mei 1988 de ICE Experimental tussen Fulda en Würzburg met een snelheid van 406,9 km/h een nieuw wereldrecord.
Linksonder verbinden de hogesnelheidssporen 694/695 osn met Mottgers. Onze buurpost is daar treindienstleider Burgsinn, die van daaruit het aan ons beheersgebied grenzende station Mottgers bedient. Op beide sporen is GWB ingericht. Ons verantwoordelijkheidsgebied begint aan het einde van Schwarzenfelstunnel (sporen 662/692). De treinnummervensters 663 en 664 dienen om treinen aan te kunnen bieden.
Middenonder gaat de hogesnelheidslijn over de sporen 594/595 (Witzelhöhetunnel) verder in de richting van Hannover. Onze buurpost daar is treindienstleider Kirchheim, die van daaruit het aan ons beheersgebied grenzende station Langenschwarz bedient. Ons verantwoordelijkheidsgebied begint, gezien vanuit de richting van Hannover, bij Üst Michelsrombach (sporen 503/533). Op beide sporen is GWB ingericht. 594 en 595 dienen om treinen aan te bieden.
Hanau - Fulda (Kinzigtalbahn) (gele lijn - links)
De sporen 425/426 verbinden ons met Neuhof, waar zich ook onze direct buurpost bevindt. Deze lijn splitst zich verderop in Flieden nog eens op in de richting van Frankfurt en Würzburg. Op beide sporen is GWB ingericht. Treinen kunnen middels de velden 494 en 495 aan Neuhof aangeboden worden.
Fulda - Bebra (gele lijn - rechts)
De sporen 970/971 verbinden ons met Hauntal-Neukirchen, waar zich ook onze direct buurpost bevindt. Op beide sporen is geen GWB ingericht.
Fulda Bronnzell – Gersfeld (Rhönbahn)
Spoor 455 verbindt ons met Gersfeld. Onze buurpost is treindienstleider Gersfeld. Treinen naar Gersfeld moeten we telefonisch aanbieden. De aftakking (wissel 100) naar Gersfeld kan met slechts 40 km/h worden gepasseerd. Let ook goed op, of en hoe je de treinen van en naar Gersfeld inpast tussen het overige verkeer, zonder dat het andere verkeer teveel vertraagd wordt. Deze lijn wordt alleen nog maar gebruikt voor passagierstreinen van de Hessische Landesbahn van het type LINT. De gele spoornummers op het paneel zijn een aanwijzing dat het spoor niet geëlektrificeerd is. Daarom moet bij het instellen van rijwegen richting Gersfeld FfrT bedient worden. Met behulp van de DET is het commando hiervoor "F,Y353.445I" danwel "F,P3xx.445I".
Fulda - Gießen (Vogelsbergbahn)
Spoor 89 verbindt ons met Maberzell. Onze buurpost is treindienstleider Maberzell. Treinen naar moeten we telefonisch aanbieden. Deze lijn wordt alleen nog maar gebruikt voor passagierstreinen van de Hessische Landesbahn (HLB). De gele spoornummers op het paneel zijn een aanwijzing dat het spoor niet geëlektrificeerd is. Daarom moet bij het instellen van rijwegen richting Maberzell FfrT bedient worden voor rijwegen vanaf 1-4. Met behulp van de DET is het commando hiervoor "F,Zx.89II".
Stations en Emplacementen
Laten we onze stations en emplacementen eens nader bekijken:
Hogesnelheidslijn Hannover–Würzburg (groene lijn)
Vanuit ons seinhuis worden op de hogesnelheidslijn in totaal 4 seinposten met 5 overloopwissels op afstand bediend. De seinposten zijn van het type Lorenz MC L 84 N , dat speciaal voor de hogesnelheidslijnen ontwikkeld werd. Ze zijn een verdere ontwikkeling van het type MC L 84, waarbij de toegevoegde N staat voor "Neubaustrecke" (nieuwbouw spoorlijn). Bijzonderheid is onder andere dat bij het vergrendelen van een wissel, het tegenoverliggende wissel automatisch mee vergrendeld wordt. Bovendien kunnen er geen alternatieve rijwegen ingesteld worden, iets wat bij andere typen seinposten langs de hogesnelheidslijn wel kan. De overloopwissels kunnen afbuigend met 130 km/h gepasseerd worden.
Linienzugbeeinflussung (LZB)
LZB (Linienzugbeinflussung = treinbeïnvloedingssysteem / cabine signalering) is een continue werkend treinbeïnvloedingssysteem dat volledige supervisie over een treinbeweging uitoefent. Het LZB systeem is door Siemens ontwikkeld, en werd in de jaren 1960/1970 in Duitsland geïntroduceerd op de meest hogesnelheidslijnen.
LZB splitst de reguliere "gehele" blokken op in kleinere LZB blokken. Afhankelijk van de blokbezetting en natuurlijk ook de plaatselijk geldende baanvaksnelheid, zullen er verschillende maximum snelheden op het LZB cabine signalering systeem worden getoond wanneer de trein volledig door LZB bewaakt wordt.
LZB blok seinen
De LZB blok seinen, niet daar geplaatst waar ook fysieke hoofdseinen staan, worden als volgt op het paneel gepresenteerd. Buiten zijn deze LZB blok seinen simpele borden zonder enige lamp.
Het LZB blok sein "toont" het seinbeeld stop. De LZB cabine signalering zal een snelheidslimiet van 0 km/h aangeven wanneer een door LZB bewaakte trein dit blok sein nadert.
Het LZB blok sein "toont" voorbij rijden toegestaan, en een rijweg naar het blok achter dit LZB bloksein is ingesteld. De LZB cabine signalering zal een snelheidslimiet aangeven. Welke snelheidslimiet is afhankelijk van de plaatselijke baanvaksnelheid en de status van de opvolgende LZB blokken. Een trein die met LZB rijdt kan het blok achter dit LZB bloksein binnen rijden.
Hoofdseinen en LZB
Voor LZB kan een hoofdsein ook als een LZB bloksein beschouwd worden. Als het blok achter het sein bezet is of er geen rijweg vanaf het hoofdsein is ingesteld, zal het sein het seinbeeld stop tonen, zowel buiten als op het paneel. De LZB cabine signalering zal een snelheidslimiet van 0 km/h opleggen.
Als het gehele (regulier) blok tot aan het volgende hoofdsein vrij is, zal het hoofdsein een seinbeeld "voorbij rijden toegestaan" tonen. Treinen die onder LZB regime rijden zullen overeenkomstig informatie op de cabine signalering tonen.
Als het gehele blok achter het hoofdsein en het volgende sein NIET onbezet is, maar tenminste het eerste LZB blok ( een deel van het "gehele" blok) is wel onbezet, dan zal er een rijweg ingesteld worden voor treinen die volledig onder LZB regime rijden. In die situatie wordt het hoofdsein uitgeschakeld, zowel op het paneel als buiten. Dit laatste is om verwarring bij de machinist te voorkomen, aangezien het hoofdsein normaliter "Stop" zou tonen voor deze situatie. De cabine signalering zal aangeven met welke snelheid het sein gepasseerd mag worden.
Meer informatie over het LZB systeem is te vinden op de pagina LZB treinbeïnvloedingssysteem.
Sinntal Landrücken Süd (Üst) (FLRS)
De overloopwissels Landrücken Süd en Landrücken Nord liggen beide in de langste tunnel van Duitsland, namelijk de Landrückentunnel (10.779m lang). Zoals in het begin al genoemd is, is de maximum snelheid in de tunnel 250 km/h. De overloopwissels worden bediend door de op afstand bediende seinpost van het type MC L 84 N. De seinen 653 en 654 zijn voorzien van een seinautomaat.
Kalbach Landrücken Nord (Üst) (FLRN)
De overloopwissels Landrücken Nord worden bestuurd door de op afstand bediende seinpost van het type MC L 84 N. De seinen 609 en 610 zijn voorzien van een seinautomaat.
Neuhof Hartberg (Üst) (FHAG)
De overloopwissels Hartberg worden bestuurd door de op afstand bediende seinpost van het type MC L 84 N. De seinen 563 en 564 zijn voorzien van een seinautomaat.
Dietershan (Üst) (FDIE)
De overloopwissels Dietershan worden bestuurd door de op afstand bediende seinpost van het type MC L 84 N. Van hieruit worden ook de overloopwissels van Michelsrombach bediend. De seinen 515 en 516 zijn voorzien van een seinautomaat.
Michelsrombach (Üst) (FMIR)
De overloopwissels Michelsrombach worden bestuurd vanuit de seinpost bij de overloopwissels Dietershan. De seinen 503 en 504 zijn voorzien van een seinautomaat.
Fulda
Bf Fulda (FFU)
Hier hebben we het reizigersstation van Fulda. Laten we dit station eens van boven naar beneden bekijken. In het reizigersstation geldt een maximum snelheid van 100 km/h. Uitzonderingen hierop zijn de sporen 1,2,5,8 en 9.
De sporen 36-38 zijn perronsporen zonder bovenleiding voor de treinen van de HLB van/naar Maberzell.
Op spoor 1 eindigen en beginnen planmatig bijna alle treinen van de RE-dienst Fulda-Frankfurt. Deze treinen bestaan meestal uit een BR114 met enkele Dosto-wagons. Heel af en toe wordt de BR114 vervangen door een BR111. Tevens eindigt heel af en toe de Cantus (CAN) dienst uit Kassel/Göttingen zijn dienst op spoor 1. Bij vertragingen moet echter vaak uitgeweken worden. In zulke gevallen komt het dan jouw ervaring en overzicht aan!
Spoor 2/102 heeft geen perron. Wanneer de wissels 282 en 287 bezet worden, kan je hier treinen tot een lengte van 777m kwijt. Bedenk echter dat de RE van xx:08 uur normaliter vanaf spoor 1 via de middenwissels op spoor 2/102 vertrekt om naar 253 te kunnen gaan. In geval van nood kan je de RE ook over 252 en vervolgens naar 353 laten rijden. Dat doen wij ook regelmatig. Van/naar 252 kan met 80 km/h van spoor 2/102 gereden worden. De inrijweg vanaf Q73 komend is net zoals naar spoor 1 beperkt tot 60 km/h.
De sporen 3 en 4 zijn perronsporen. Op spoor 3 halteren de reizigerstreinen welke uit de richting van Götzenhof komen, op spoor 4 de treinen welke over de SFS uit Kassel komen. Het is belangrijk te realiseren dat de wisselverbinding tussen spoor 3 en spoor 4 , dus de wissels 304 en 313, in afbuigende stand met slechts 40 km/h bereden mogen worden. Het is dan ook handiger om treinen die uit Götzenhof komen en naar spoor 4 moeten, een rijweg F93.Q74 en Q74.S4 met 100 km/h naar spoor 4 te geven, in plaats van F93.Q73 en Q73.S4 met 40 km/h.
Spoor 5 is weer een spoor zonder perron, waar goederentreinen ingehaald kunnen worden. Hier passen treinen tot 734m. Op spoor 5 kunnen treinen met 80 km/h in- en uitrijden, waarmee het zeker een beter alternatief is dan het gebruiken van het alternatieve spoor 2/102.
Spoor 6 en 7 zijn wederom perronsporen. Op spoor 6 halteren de treinen die via de SFS richting Kassel gaan, en op spoor 7 de treinen die richting Götzenhof moeten.
De sporen 8 en 9 hebben een perron voor de beginnende en eindigende treinen van de HLB van/naar Gersfeld en van de CAN (Cantus) van/naar Bebra en Göttingen. De treinen van de HLB eindigen en beginnen hun dienst in de regel op spoor 9, die van de CAN op spoor 8. Spoor 8 kan ook gebruikt rijden voor het omrijden van locomotieven van treinen op spoor 7. Spoor 8 is begrensd tot 80 km/h. Op spoor 9 geldt een limiet van 40 km/h, en zal daarom behalve voor de HLB treinen hooguit in geval van nood gebruikt moeten worden, om overig verkeer niet onnodig op te houden.
Op spoor 10 staat een Tunnelrettungzug (tunnelreddingstrein). Deze trein zal zo nu en dan conditieritten uitvoeren en zich hiervoor bij je melden. Het komt ook voor dat een loc naar de tankplaat rijdt.
Losstaande seinen type Zs2v, Zs2 en Zs3 in Fulda
Er bevinden zich verscheidene losstaande seinen van het type Zs2v (voor-richtingaanwijzer), Zs2 (richtingaanwijzer) en Zs3 (snelheidslimiet) in het station van Fulda, welke ook op het paneel gepresenteerd worden. Dit zijn :
- Zs3 (toont "3" voor 30 km/h) vóór wissel DKW 337. Brandt bij rijwegen van G79 richting de sporen 36-38, omdat deze inrijweg eindigt op een kopspoor.
- Zs2v (toont "B" voor rijwegen richting Bebra en "K" voor Kassel) vóór wissel 319. Het opvolgende Zs2 sein bevindt zich bij sein Asig N43, en wordt daarom niet afzonderlijk op het paneel gepresenteerd.
- Zs2v (toont "B" voor rijwegen richting Bebra en "K" voor Kassel) na wissel 353. Het opvolgende Zs2 sein bevindt zich achter wissel 359.
- Zs2v (toont "B" voor rijwegen richting Bebra en "K" voor Kassel) na wissel 306. Het opvolgende Zs2 sein bevindt zich bij sein Asig N47, en wordt daarom niet afzonderlijk op het paneel gepresenteerd.
Sporen met LZB
In het station van Fulda zijn de groen en gele sporen allen met LZB uitgerust. Op de gele sporen eindigt LZN aan het einde van het beheersgebied van het station. De groen lijn is volledig met LZB uitgerus, zowel richting Würzburg als richting Kassel. In Fulda Pbf zijn de sporen 5 en 8 eveneens met LZB uitgerust.
Middenwissels 282 en 287 op spoor 2/102
De wissels 282 en 287 zijn middenwissels. Om die reden hebben de seinen Ls 102II en Ls 2I een speciale blauwe stip op de seinknop. Dit is zeer belangrijk indien een trein spoor 2 richting sein S102 binnenkomt als rangeerbeweging, en vanaf daar als treinbeweging verder moet. Hetzelfde geldt voor een zelfde beweging richting Z2. Je moet een rangeerrijweg instellen vanaf genoemde Ls seinen tot aan de uitrijseinen (S102 resp Z2), om vervolgens vanaf die hoofdseinen de treinrijweg in te stellen. De situatie is anders als bijvoorbeeld een RE train van S1 naar W53 moet. In dat geval liggen de wissels 282 en 287 ACHTER het beginsein, en zullen de wissels in de rijweg meegenomen worden.
Overzicht van additionele eindknoppen Fulda Pbf
(Start)/Eind | Beschrijving | Vmax (km/h) |
.Z2B | De normale doorschietweg leidt naar de gele lijn richting sein N43. .Z2B gaat bij het Engelse wissel DKW 312 rechtdoor en niet richting de gele lijn, om treinbewegingen van/naar spoor 3 niet te verhinderen. |
Vmax 80 ook voor O252.Z2 |
.S3B | De normale doorschietweg leidt naar de gele lijn richting W253. .S3B gaat bij wissel 281 linksaf als afbuigende doorschietweg de groene lijn op in de richting van W254. Wissel 281 is afbuigende met slechts 40 km/h te berijden. |
Vmax 100 ook voor Q73.S3 |
.Z3B | De normale doorschietweg gaat verder over de gele lijn richting N43. .Z3B gaat bij wissel 319 linksaf, voor het geval de trein verder richting Maberzell moet. |
Vmax 100 ook voor O253.Z3 |
.S4B | Korte doorschietweg, om trein- en rangeerbewegingen over wissel 278 mogelijk te maken. Laatste element in de doorschietweg is wissel 291. | Q74.S4B Vmax 60, anders 100. Q73 en F93 t/m F97.S4B Vmax 40. |
.Z4B | De normale doorschietweg gaat rechtdoor over de groene lijn. .Z4B buigt bij wissel 304 linksaf de gele lijn op en bij wissel 319 rechtdoor voor rijwegen richting N43, in het geval een uitrijweg vanaf Z4 via spoor 64 niet mogelijk is. Bijvoorbeeld in het geval er voor Q74 reeds een trein staat die ook naar spoor 4 toe moet. De alternatieve doorschietweg . Z4B moet ook gekozen worden wanneer er van sein O2xx naar spoor 4 gereden moet worden, en er gelijktijdig een rijweg van Q74 naar spoor 5 of van Z5 in de richting van SFS Nord ingesteld is. Deze rijwegen hebben de flankbeveiliging van wissel 304 nodig. |
Vmax 100 ook voor O254.Z4 |
.Z4C | Bij wissel 304 linksaf de gele lijn op en wissel 319 afbuigend naar links voor verdere rijweg richting Maberzell | Vmax 100 ook voor O254.Z4 |
.S5B | Afbuigende doorschietweg naar links de groene lijn op om treinbewegingen 254<-> niet te hinderen. | Vmax 80 ook voor Q74.S5. |
.S5C | Korte doorschietweg, inclusief wissel 291. Laat echter wissel 278 vrij (analoog aan .S4B). | Vmax 60, anders 80. |
.Z5B | Normale doorschietweg gaat naar rechts de groene lijn op in de richting van Asig N66. .Z5B naar links van de groene lijn af, om een trein uit spoor 6 een uitrijweg naar spoor 66 te kunnen geven, of indien we vanaf Z5 verder over tegenspoor naar Kassel of Götzenhof willen. |
Vmax 80 ook voor O254/O256.Z5 |
.S6B | Korte doorschietweg, om gelijktijdig rijwegen 246-256<->7-9 mogelijk te maken. | Vmax 60, anders 100. |
.S7B | Korte doorschietweg, om gelijktijdig rijwegen van S7 naar 246-256 mogelijk te maken. | Vmax 60, anders 100. |
.S8B | Korte doorschietweg, om gelijktijdig rijwegen van S8 naar 246-256 mogelijk te maken. | Vmax 40, anders 80. |
.Z8B | Korte doorschietweg, welke niet naar de gele lijn gaat en om rijwegen tussen spoor 7 en 47 mogelijk te maken. | Vmax 40, O257/O258.Z8 met 80 |
Fulda Gbf (FFU G)
Het goederenstation van Fulda was ooit één van de belangrijkste containerterminals en stukgoedverlading in de regio. Tegenwoordig zijn er nog vele sporen aanwezig, maar worden ze voornamelijk nog gebruikt voor het laten inhalen van goederentreinen. De paar goederentreinen die nog eindigen en beginnen in het goederenstation zijn onder andere de kali-treinen naar de kali fabriek in Neuhof. 's Nachts worden de IC en ICE treinen die in Fuld Pbf eindigen hier opgesteld.
In het zuidelijke deel van het Gbf staat nog een Dr S 600-seinpost, die voor de rangeerheuvel gebruikt werd. Het van daaruit bediende gebied wordt op ons paneel met de donkergrijze tegels aangegeven.
Via de sporen 130 en 402 bereikt men het gebied van de voormalige containeroverslag. Hier vandaan komen ook de kali-wagons voor Neuof, voordat de trein in Gbf samengesteld wordt.
Vanaf spoor 245 kunnen alleen treinbewegingen richting Bebra beginnen. Treinen worden in de regel met een dieselloc samengesteld, vervolgens wordt er een E-loc voor de trein gezet en gaat et van O245 richting Fulda Pbf.
De sporen 246 to 250 zijn met 40 km/h te berijden. Spoor 251, wat het langste inhaalspoor in Gbf is, kan met 60 km/h bereden worden en spoor 252, dat normaliter voor doorkomsten van de RE uit Frankfurt naar spoor 1 gebruikt wordt, kan met 80 km/h bereden worden.
De sporen 257 en 258 horen officieel bij Bft W123 en niet bij het Gbf. Spoor 258 is een inhaalspoor, waar met 80 km/h in- of uitgereden kan worden. Het moet als het even kan echter niet gebruikt worden voor personeelswissels van goederentreinen, aangezien de aflossende/afgaande machinist dan alle hoofdsporen per voet moet oversteken, wat een hoog risico op ongevallen met zich mee brengt. Aangezien we hier ook niet alle sporen vanwege de hoge verkeersintensiteit buiten dienst kunnen nemen, zal hiervoor naar het reizigersstation of goederenstation (sporen 246-251) uitgeweken moeten worden.
Verder biedt spoor 258 de laatste mogelijkheid om treinen vanaf de gele lijn naar de sporen 1 tot en met 6 te krijgen. Als men verder over 257 rijdt, kan men alleen nog maar de sporen 7 tot en met 9 bereiken. Moet er een trein van 258 naar sporen 1-6, stel dan een rijweg X337/O258B in. De B bij sein O258 laat de doorschietweg naar links de groene lijn op lopen . Vanaf O258 gaat het dan met 40 km/h verder.
Overzicht van de additionele eindknoppen Fulda Gbf
(Start)/Eind | Beschrijving | Vmax (km/h) |
T406.X352B | Afbuigende doorschietweg, wissel 125 linksaf voor verdere rijwegen naar 246-251 | Vmax 80, ook voor T406.X352 |
T406.X352C | Korte doorschietweg tot spoor 352.2, zodat gelijktijdig rijwegen tussen 353 en 246-252 mogelijk zijn | Vmax 40, anders 80. |
X337.O258B | Normale doorschietweg gaat bij wissel 231 links verder de gele lijn op. .O258B ggaat bij wissel 231 rechtdoor en buigt bij het engelse wissel DKW233 af voor verdere rijwegen richting 1-6 |
Vmax 80, als ook X337.O258 |
.O252B | Korte doorschietweg inclusief wissel 222, om gelijktijdig rijwegen 246-250<->3-9 mogelijk te maken. | Vmax 60, anders 80. |
X353.O253B | Korte doorschietweg inclusief spoor 253.1, om gelijktijdig rijwegen 246-251<->3-9 mogelijk te maken. | Vmax 40, anders 140. |
.Y352B | Korte doorschietweg inclusief wissel 118, om gelijktijdig rijwegen met doel A423-A427+E445.T406 mogelijk te maken. |
Vmax 40, anders 80 vanaf W252, alle andere W2xx met 40. |
.W252B | Normale doorschietweg is inclusief wissel 125. .W252B als korte doorschietweg gaat tot en met wissel 176, om gelijktijdig rijwegen tussen 352/353 en 246-250 mogelijk te maken. |
Vmax 40, anders 80 vanaf S102 en 60 vanaf S1. |
Fulda Gbf (W 123) (FFU W)
Fulda Abstellung, Wende Nord and Wende Süd
Vanwege de complexiteit en het drukke treinverkeer, zijn er voor Fulda voor simulatie-doeleinden additionale stationsgebieden gecreeerd, waardoor complexere rangeerbewegingen mogelijk zijn.
- Het opstelterrein "Fulda Abstellung" omvat de sporen 30-35, 41 en 42, 28, 29, 110, en direct aan het uiteinde van de zuidelijke einde van de perrons, de sporen 193 en 197.
- Het emplacement "Fulda Wende Nord" omvat sporen 55, 57, 58 en 59, waar voornamelijk de treinen van de HLB gekeerd worden.
- Het emplacement "Fulda Wende Süd" omvat sporen 101, 147, 152, 155 en 157. Hier wordt spoor 155 veelvuldig gebruikt voor het keren van de Cantus (CAN) treinen.
Fulda SFS Nord (FFU N)
Het gedeelte "SFS Nord" omvat het noordelijke gedeelte van het station, waar de noord-zuid-lijn uit Bebra en de hogesnelheidslijn uit Kassel bij elkaar komen. Hier is ook de mogelijkheid aanwezig om treinen afhankelijk van hun bestemming de juiste richting op te sturen. Alle wissels in dit deel kunnen afbuigend met 100 km/h bereden worden.
Spoor 64 heeft geen hoofdsein in noordelijke richting, waardoor de seinen Z4 en Z5 ook als uitrijsein kunnen fungeren.
Bij ASig N47 is het belangrijk te realiseren dat deze in tegenstelling geen "Zuglenkung" heeft. N47 zal bij ingeschakelde seinautomaat altijd een rijweg naar Zbk 88 in de richting van Götzenhof instellen. Wanneer je een trein door spoor 7-9 laat rijden, die over de SFS naar Kassel moet, is het aan te raden om de seinautomaat van Z7 en N47 uit te schakelen. Z7 zal anders een rijweg naar N47 met een doorschietweg rechtdoor richting Götzenhof instellen. Om dat tegen te gaan, stel je voor treinen richting de SFS Z7.N47B in. In dat geval buigt de doorschietweg naar links af de SFS op. Heb je dit gedaan, en rijdt er gelijktijdig een trein vanuit het zuiden spoor 6 binnen, zal de seinautomaat van Z6 in storing gaan, daar de doorschietweg Z6.N66 door de doorschietweg van Z7.N47B geblokkeerd wordt.
Overzicht van de additionele eindknoppen SFS Nord
(Start)/Eind | Beschrijving | Vmax (km/h) |
.N43B | Normale doorschietweg gaat rechtdoor naar het tegenspoor richting Götzenhof. .N43B gaat bij wissel 355 rechtsaf de groen lijn op. |
Vmax 100 vanaf Z3. 60 vanaf Z1+Z2, 40 vanaf Z4. |
.N47B | Afbuigende doorschietweg bij wissel 356 naar links. | Vmax 100 |
.Q77B | Korte doorschietweg, om gelijktijdig rijwegen tussen 47 naar 7--9 en 93-96 mogelijk te maken. Bij de gewone eindknop .Q77 wordt wissel 356 in de doorschietweg opgenomen. |
Vmax 60, anders 100. |
Fulda Bronnzell
Het beheersgebied (Bft) Bronzell werd, voordat de bediening door Fulda werd overgenomen, bediend door een type S3(2) seinhuis. Afbuigende rijwegen over wissel 100 zijn begrensd tot 40 km/h. De wissels 112 en 144 van/naar spoor 406 mogen afbuigend met maximaal 80 km/h bereden worden. De wissels 108, 111, 115 en 116 zijn 100 km/h-wissels. De resterende wissels (101, 103, 102, 104, 105, 106, 110 en 113) mogen afbuigend met 130 km/h bereden worden, zodat het verkeer op de hogesnelheidslijn niet al te veel opgehouden wordt.
Donkerschakeling van seinen Y353, P354, P356 en P357
Een bijzonderheid in Bronzell is, dat net als in de rest van station Fulda, de groen en gele hoofdsporen met LZB uitgerust zijn. Aangezien treinbewegingen in de richting van Üst Hartberg in "LZB deel-blokken" kan plaatsvinden, kunnen de seinen Y353, P354, P356 en P357 door het LZB beveiligingssyteem uitgeschakeld worden (donkerschakeling). Spoor 406 heeft geen LZB, en om die reden kan dit sein niet donkergeschakeld worden, hetgeen betekent dat het gehele blok richting Üst Hartberg (tot aan sein 563 / 593) vrij moet zijn, voordat dit sein voorbij toegestaan kan tonen.
In Bronzell zijn er een aantal treinrijwegen, waarbij een rijweg om een hoofdsein heen leidt, die niet als alternatieve rijweg worden beschouwd. Mogelijkheden zijn: Y353.425 leidt om P403 heen, A427.T357 leidt om R437 heen, A423.X353 leidt om R403 heen.
Fulda - Bebra (gelbe Strecke - rechts)
Tussen Fulda en onze buurpost Haunetal-Neukirchen liggen de stations Götzenhof, Marbach, Hünfeld en Burghaun. In het beheersgebied van Götzenhof, hebben alle wissels, seinen, knoppen het label 7xx, de bij Marbach horende de nummers 8xx en de bij Hünfeld en Burghaun horende het nummer 9xx. Daarmee is duidelijk te herkennen bij welke station verscheidene wissels/knoppen/seinen en sporen horen.
Blok Rijrichting tussen Götzenhof, Marbach en Hünfeld
De automatische blokseinen die tegen de actieve blok rijrichting in staan worden automatische vergrendeld, hetgeen herkend kan worden aan de "vergrendeld melder" van het sein als ook aan de rode balk onder het grote sein-/spoornummer. Wordt de rijrichting van bijvoorbeeld het spoor Götzenhof -> Marbach gewisseld, zal het sein Sbk 713 vergrendeld worden en op Stop gezet worden, de vergrendeld melder licht op als ook de rode balk onder het sein-/spoornummer. Op hetzelfde moment zal sein Sbk 719 ontgrendeld worden, de gerelateerde vergrendelingsmelders uit gaan, en het sein het seinbeeld Voorbij rijden toegestaan tonen.
Video: [1]
Götzenhof (FGHF)
Götzenhof is een inhaalstation zonder perrons. Het vanuit Fulda bediende station heeft een seinpost van het type Dr S 2 zonder wissel ketting. Dat betekent dat wissels handmatig omgelegd moet worden door middel van de WGT + wisselknop, of met de DET met het commando WU,7xx!
Voor Götzenhof valt op dat er alleen de sporen 703-705 zijn. De sporen 701 en 702, welke zich destijds boven spoor 703 bevonden, werden in 1993 buiten dienst gesteld en in 1995 definitief verwijderd. Vroeger takte in Götzenhof ook nog de Biebertalbahn richting Hilders af. Door de sanering zijn ook enkele wissels verwijderd, hetgeen de sprong in de wissel-nummering verklaart. Alle wissels van station Götzenhof kunnen met 60 km/h gepasseerd worden. Spoor 705 biedt met zijn nuttige lengte van 754m voldoende ruimte voor lange goederentreinen.
Spoor 705 wordt voornamelijk gebruikt voor het inhalen richting Fulda gebruikt, als een goederentrein bijvoorbeeld voor het snellere passagiersverkeer uitrijdt. Ook als voor de betreffende goederentrein een personeelswisseling gepland staat maar de aflossende machinist zich nog niet gemeld heeft, is dit de uitgelezen plek om de trein even terzijde te nemen.
GWB is vanuit Götzenhof zowel richting Fulda als richting Marbach mogelijk. Echter alleen richting Fulda kan de rijrichting op voorhand afgegeven worden vanwege de aanwezigheid van Zentralblock 600 op dat traject. De vrije baan naar Marbach is uitgerust met Selbstblock 59.
Götzenhof tot 1995:
Marbach (Kr Fulda) (FMR)
Marbach is een inhaalstation zonder perrons. Het vanuit Fulda bediende station heeft een seinpost van het type Dr S 2 zonder wissel ketting. Dat betekent dat wissels handmatig omgelegd moet worden door middel van de WGT + wisselknop, of met de DET met het commando WU,8xx!
De wissels 801 en 802 aan de zuidelijke kant van het station kunnen in de afbuigende stand met maximaal 60 km/h gepasseerd worden. Alle andere wissels zijn 40 km/h wissels. Op spoor 801 is plaats voor treinen met een lengte tot 746m en op spoor 804 tot 728m
GWB is zowel richting Götzenhof, als naar Hünfeld ingericht. De vrije baan is met Selbstblock 59 uitgerust.
Hünfeld (FHUE)
Station Hünfeld wordt eveneens vanuit Fulda bediend. Ter plaatste is een Dr S 60-seinpost aanwezig. Vanuit Hünfeld wordt bovendien station Burghaun op afstand bediend. Hünfeld had in zijn hoogtijdagen 6 hoofdsporen en 2 tot 3 sporen voor rangeeractiviteiten. Tegenwoordig bestaan alleen de sporen 902 tot en met 905 nog. Er zijn twee eilandperrons. Één bevindt zich tussen de sporen 902 en 903, de ander tussen 904 en 905. Het is geen enkel probleem op halterende treinen op de inhaalsporen binnen te halen. Op inhaalspoor 902 is plaats voor treinen met een lengte tot 749m. Op spoor 905 past een treinlengte van 699m. Aangezien overweg BÜ127 in werkelijkheid niet meer aanwezig is en spoor 950 een lengte heeft van 51m, is het zelfs mogelijk om treinen die richting het zuiden gaan tot een lengte van 750m op spoor 905 binnen te nemen.
In het Hünfeld mogen alle wissels in afbuigende stand met maximaal 60 km/h gepasseerd worden.
Het station van Hünfeld heeft ook nog een door radar bewaakte spoorwegovergang BÜ 128. De overweg BÜ 127 bestaat alleen nog het paneel. De overweg zelf bestaat al lang niet meer. Wordt een rijweg ingesteld, zal BÜ 127 direct door de beveiligingslogica gesloten gemeld worden. Alleen voor de overweg BÜ 128 (Breitzbacher Weg) moet een zekere sluitingstijd in acht genomen worden, voordat de hoofdseinen in de stand veilig zullen kunnen komen.
In Hünfeld halteren enkel de CAN-treinen Fulda-Bebra/Kassel, de spitstreinen RE Frankfurt-Bebra en een paar IC treinen.
GWB is in zowel richting Marbach als richting Burghaun mogelijk. De vrije baan naar Marbach is met Selbstblock 59 ingericht, de vrije baan naar Burghaun met Zentralblock 65. Een bijzonderheid met betrekking tot GWB naar Burghaun is dat hier de EaGT niet bediend hoeft te worden, en ook dat er op het spoor geen EaT voor rijrichting wisselen voorhanden is. Het is voldoende om een rijweg naar het gewenste spoor in te stellen; de rijrichting wordt dan automatisch gedraaid.
Overzicht van de additionele eindknoppen station Hünfeld
(Start)/Eind | Beschrijving | Vmax (km/h) |
.N903B | Korte doorschietweg | Vmax 40 |
.N903C | Korte doorschietweg naar tegenspoor. | Vmax-inrijder zoals bij normale eindknoppen. |
.N904B | Korte doorschietweg , om uitrijwegen uit 905 richting Burghaun mogelijk te maken. | Vmax 40. |
Burghaun (Kr Hünfeld) (FBUH)
Het station Burghaun wordt op afstand bediend door het seinhuis Hünfeld (Dr S 60). Vroeger bestond er nog een spoor 953. Daar bevond zich toen het perron voor halterende treinen richting Fulda. Spoor 952 was toendertijd een doorgaand spoor. Vandaag de dag bevinden de perrons zich aan buitenzijde van sporen 951 en 952. In Burghaun halteren alleen de CAN treinen van de verbinding Fulda - Bebra/Kassel.
De vrije baan naar Hünfeld is ingericht met Zentralblock 65. Een bijzonderheid met betrekking tot GWB naar Hünfeld is dat hier de EaGT niet bediend hoeft te worden, en ook dat er op het spoor geen EaT voor rijrichting wisselen voorhanden is. Het is voldoende om een rijweg naar het gewenste spoor in te stellen; de rijrichting wordt dan automatisch gedraaid. Richting Haunetal-Neukirchen is geen GWB ingericht.
Overzicht van de additionele eindknoppen station Burghaun
(Start)/Eind | Beschrijving | Vmax (km/h) |
.N952B | Korte doorschietweg *) | Vmax 60 |
.N951B | Korte doorschietweg *) | Vmax 60 |
.P952B | Afbuigende doorschietweg naar tegenspoor. | Vmax |
De additionele eindknoppen bij de uitrijseinen stammen uit de tijd dat spoor 953 nog bestond. De eindknoppen N951B en N952B maakten een inrijweg met korte doorschietweg bij maximaal 60 km/h mogelijk, waardoor gelijktijdig inrijden/uitrijden van/naar spoor 953 mogelijk was. De doorschietweg bij de eindknop P952B leidde naar het tegenspoor richting Hünfeld.
Hünfeld en Burghaun tot 1995:
Bijzonderheden
Personeelswisselingen bij goederentreinen
Omdat Fulda zeer centraal in Duitsland ligt, vinden hier tegenwoordig veel personeelswisselingen voor goederentreinen plaats. 95% van de personeelswisselingen zijn voor treinen van private spoorwegondernemingen.
In het trein overzicht venster staat of voor een trein een personeelswissel uitgevoerd zal worden. Hierbij is bij een geplande personeelswissel de opmerking "LPW" toegevoegd. Heeft een bepaalde trein deze "LPW" opmerking, dan zal de aflossende machinist zich ook telefonisch bij je aanmelden. Mocht dat niet gebeuren, dan zal je goed moeten nadenken over waar je de betreffende trein even terzijde zet, totdat de aflosser zich wel meldt. Dit zal vooral gebeuren als een trein vervroegd is. Bij treinen die op tijd rijden of vertraagd zijn, zal de aflossende machinist zich altijd op tijd gemeld hebben. Hou pen en papier bi de hand, en noteer het treinnummer zodra de aflosser zich gemeld heeft. Streep het treinnummer vervolgens door zodra de personeelswissel daadwerkelijk plaatsgevonden heeft. Anders raak je bij veel verkeer al snel het overzicht kwijt.
Waar kan een personeelswisseling voor goederentreinen het beste plaatsvinden?
Waar de goederentreinen een personeelswisseling uitvoeren, hangt in eerste instantie natuurlijk af van de actuele verkeersintensiteit. Echter is plaatselijke bekendheid relevant:
- In principe zullen personeelswisseling altijd in het Pbf uitgevoerd moeten worden, aangezien de meeste aflossende machinisten voor hun dienst hier met een reizigerstrein naar toe reizen en de afgaande collega die een vrije avond zal hebben, natuurlijk niet zitten te wachten op een wandeling van 15 minuten van het Gbf naar het Pbf.
- Spoor 2/102 en 5 zijn gezien hun nuttige lengte en het feit dat hier geen perrons zijn de plaats bij uitstek voor een personeelswisseling. Bedenk hierbij wel dat sein S102 ongeveer 300m van het dichtstbijzijnde perron verwijderd is en de machinist dus een flink stuk moet wandelen. Nog gecompliceerder is de situatie op spoor 5 voor personeelswisseling van goederentreinen richting het noorden. Sein Z5 staat ongeveer 300m van het dichtstbijzijnde perron vandaan. Men kan er alleen te voet komen, en moet daarbij tussen de sporen 6 en 7, respectievelijk 66 en 47 lopen. Kort achter de seinen Z6 en Z7 begint een bocht naar rechts waardoor met 100 km/h gereden mag worden, waardoor het oversteken van de sporen om weer bij spoor 5 te komen zeer gevaarlijk is. Daarom moet de treindienstleider tenminste spoor 66 buiten dienst nemen gedurende de tijd dat de personeelswisseling voor noordwaartse treinen op spoor 5 plaats vindt. S102 en Z5 moeten daarom zo min mogelijk voor dit doeleinde gebruikt worden.
- Indien een personeelswisseling voor naar het noorden rijdende treinen niet mogelijk is in het Pbf, of de trein direct richting het Gbf gestuurd is omdat de aflosser zich nog niet gemeld heeft, dan heb je twee mogelijkheden. Of de aflossing vindt plaats in het Gbf of je laat de trein, nadat de aflossing zich gemeld heeft, alsnog naar het Pbf rijden.
- Bij zuidwaarts rijdende treinen is er nog het probleem, dat als rangeeropdracht voor de personeelswisseling altijd Pbf opgegeven is. Als de trein dan door het Pbf heen rijdt, dan zal de afgaande machinist zijn trein hier tot stilstand brengen, ook wanneer de aflosser zich nog niet gemeld heeft. Om die reden is het voor dergelijke treinen verstandig om ze nog voor Fulda terzijde te nemen, of op Fulda 2/102 of 5 terzijde te nemen.
- Het is in de simulatie mogelijk om ook andere locaties dan het Pbf of Gbf aan te wijzen voor een personeelswisseling, echter die mogelijkheid moet niet gebruikt worden, omdat in werkelijkheid alleen in Fulda personeelswisselingen plaats vinden.
Besturingsscherm Sp Dr S 600
In vergelijking tot het Sp Dr S 60 systeem kent het Sp Dr S 600 systeem geen Numeriek Invoer Paneel en ook geen ZNP systeem. Bij Sp Dr S 600 zijn deze beide systemen simpel gezegd vervangen door een besturingsscherm en een toetsenbord (DET).
Belangrijk voor het instellen van rijwegen is, dat hierbij de exacte naam van de seinen ingegeven moet worden, en niet enkel het spoornummer. Op het paneel van Fulda zijn er vele seinen welke beginnen met een hoofdletter gevolgd door een nummer (van het spoor). Belangrijk hulpmiddel hierbij zijn de grote zwarte hoofdletter met de witte achtergrond in de nabijheid van de seinen. Deze hoofdletters geven aan met welke letter de namen van de seinen beginnen. Bijvoorbeeld:
Wanneer een treinrijweg van spoor 357 naar spoor 337 ingesteld moet worden, kijken we eerst welke hoofdletters er op paneel staan
Het startsein is hier T357, want er staat daar een hoofdletter T, en voor het eindsein wordt dat dan X337.
De opdracht voor het instellen met behulp van de DET wordt dan:"T357.X337"
Ook zijn in Fulda niet alle treinrijwegen, welke om een hoofdsein heen leiden niet automatisch alternatieve rijwegen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zonder verdere handelingen een rijweg F93.S3 in te stellen. Hier loopt de rijweg om het sein Q73 heen. Andere mogelijkheden zijn: F93 tot F97.S4 (om sein Q74 heen), F97.S7 tot S9 (om Q77 heen), A427.T357 (om R437 heen), Y353.425 (om P403 heen ), Z4.772/94II/96II/88 (om N43 heen), Z5.772II/94II/96II/88 (om N66 heen)
Meer informatie is te vinden op de pagina Besturingsscherm Sp Dr S 600
Spoor Vergrendeld melder
Een aantal spoorsecties op het paneel zijn uitgerust met een "Spoor Vergrendeld" melder.
Deze spoorsecties kunnen gesperd worden door de knop FSpT en de grijze knop op de tegel van het betreffende spoor in te drukken.
Een rode melder zal nu oplichten. Er kunnen nu geen rijwegen over dit spoor ingesteld worden.
Het spoor kan weer ontgrendeld worden door de FESpT met de grijze spoor-knop in te drukken.
De melder zal nu weer uitgaan, en het instellen van rijwegen over het betreffende spoor is weer mogelijk.
Blok Rijrichting Melder
Op de vrije baan tussen Götzenhof en Marbach, als ook tussen Marbach en Hünfeld is een blok rijrichting (GWB) met Selbstblock 53-59 geïnstalleerd. Selbstblock 53-59 heeft daarbij een aantal speciale extra functionaliteiten. Zoals specifieke bewakingssystemen, welke zich bevinden in de seinpost van waaruit een normale rijweg plaats vindt. Alle individuele spoorsecties worden gebundeld tot een gemeenschappelijke status (gehele vrije baan bezet of niet) die getoond wordt door de Blok Rijrichting Melder (GWBM). Wanneer de gehele baan onbezet is zal het GWBM systeem zich in de initiële toestand bevinden, de melder geel oplichten en Blok Rijrichting Vergrendeld melder (ErlSp = Erlaubnisabgabesperrmelder) uit zijn (zie afbeelding).
Het draaien van de rijrichting is in deze toestand mogelijk. Zodra het bewakingssysteem een trein detecteert in één van de spoorsecties, zal de GWBM rood in plaats van geel oplichten. De rijrichting kan nu niet gedraaid worden.
Zodra alle blokken weer onbezet zijn, zal het GWBM bewakingssysteem weer naar de initiële toestand gaan, en zal de melder weer geel oplichten. In het geval de melder rood knippert is het bewakingssysteem gestoord.
Waarschuwingssysteem Tunnel Werkzaamheden
De tegels zoals hieronder getoond worden horen bij het zogenaamde Waarschuwingssysteem Tunnel Werkzaamheden.
Het wordt echter niet meer gebruikt en is derhalve buiten dienst gesteld. De tegels hiervan bevinden zich echter nog wel op het paneel.
Overzicht doorschietwegen
Bijzonder zijn de tweede eindknop met seinnaam+B en de derde knop met seinnaam+C.
Hierbij is het niet vanzelfsprekend dat wanneer de B en C knop aanwezig zijn, de B knop voor de kortste doorschietweg is en de C knop voor de afbuigende doorschietweg. Dit gaat enkel op voor Hünfeld, aangezien dat een op afstand bestuurde Sp Dr S60 systeem heeft. Over het algemeen zijn er geen doorschietwegen met een maximum snelheid van 30 km/h. Alleen de inrijders van G79 naar 36-38 vinden met 30 km/h plaats. De andere doorschietwegen zijn allen 40 of 60 km/h. Dit geldt ook voor de Hünfeld en Burghaun.
Verkortingen
Verkorting | Volledige naam |
Fulda | |
FFU | Fulda |
FFU B | Fulda Bronnzell |
FFU G | Fulda Gbf |
FFU N | Fulda SFS Nord |
FFU W | Fulda Gbf (W 123) |
FBRO | Bronnzell (Anst) |
Bereich Fulda | |
FBUH | Burghaun (Kr Hünfeld) |
FDIE | Dietershan (Üst) |
FFD | Flieden |
FGFD | Gersfeld (Rhön) |
FGHF | Götzenhof |
FHAG | Neuhof Hartberg (Üst) |
FHUE | Hünfeld |
FLRN | Kalbach Landrücken Nord (Üst) |
FLRS | Sinntal Landrücken Süd |
FLSW | Langenschwarz |
FMAB | Maberzell |
FMIR | Michelsrombach (Üst) |
FMOT | Mottgers |
FMR | Marbach (Kr Fulda) |
FNF | Neuhof (Kr Fulda) |
FNK | Haunetal-Neukirchen |
--> Süden (Lz 1 und 3) | |
MTL | Treuchtlingen |
NGM | Gemünden (Main) |
NKN | Kitzingen |
NEM | Eußenheim |
NNST | Nürnberg-Stein |
NRTD | Rottendorf |
NS | Schweinfurt |
NTF | Triesdorf |
NWH | Würzburg Hbf |
NWK | Wicklesgreuth |
NWR | Würzburg Rbf |
TRCB | Reichenberg |
--> Süden (nur Lz 3) | |
FBSS | Bad Soden-Salmünster |
FF | Frankfurt (Main) Hbf |
FH | Hanau Hbf |
FSUE | Schlüchtern |
NJS | Jossa |
--> Norden (Lz 2 und 4) | |
FK | Kassel Hbf |
FKR | Kassel Rbf |
FKW | Kassel-Wilhelmshöhe |
HG | Göttingen |
HWAR | Warburg (Westf) |
--> Norden (nur Lz 4) | |
FB | Bebra |
FB R | Bebra Rbf |
FB U | Bebra Umladebahnhof |
FBEF | Malsfeld-Beiseförth |
FHRG | Heringen (Werra) |
FK | Kassel Hbf |
HEBG | Eichenberg |
HG | Göttingen |
UE | Erfurt |
UEI | Eisenach |
UGT | Gerstungen |
UL | Leinefelde |
Spoorlengtes / Snelheidslimieten
De wissels in het gebied SFS Nord (tussen de perrons en Esig F9x) zijn alle 100 km/h-wissels. Het gehele gebied van het passagiersstation tot aan O2xx is begrensd tot 100 km/h. Pas voorbij deze seinen richting A42x kunnen de treinen weer versnellen. In bft Bronzell zijn de meeste overloopwissels tussen de groene en gele lijn uitgevoerd als 130 km/h-wissels. Treinbewegingen naar/van spoor 406 is begrensd tot 80 km/h, van en naar 445 is beperkt tot 40 km/h of 60 km/h. Alle overloopwissel van de SFS zijn 130 km/h-wissels.
Fulda Pbf
Spoor | Lengte (m) | Vmax (km/h) |
Fulda Pbf 1 | 357 | 60 |
Fulda Pbf 2 | 400 | 80 |
Fulda Pbf 102 | 280 | 80 |
Fulda Pbf 3 | 465 | 100 |
Fulda Pbf 4 | 437 | 100 |
Fulda Pbf 5 | 734 | 80 |
Fulda Pbf 6 | 456 | 100 |
Fulda Pbf 7 | 473 | 100 |
Fulda Pbf 8 | 412 | 80 |
Fulda Pbf 9 | 344 | 40 |
Fulda Pbf 10 | 333 | |
Fulda Pbf 28 | 128 | |
Fulda Pbf 29 | 71 | |
Fulda Pbf 30 | 156 | |
Fulda Pbf 31 | 276 | |
Fulda Pbf 32 | 217 | |
Fulda Pbf 33 | 123 | |
Fulda Pbf 34 | 151 | |
Fulda Pbf 35 | 290 | |
Fulda Pbf 36 | 150 | 40 |
Fulda Pbf 37 | 150 | 40 |
Fulda Pbf 38 | 181 | 40 |
Fulda Pbf 40 | 65 | |
Fulda Pbf 41 | 30 | |
Fulda Pbf 42 | 30 | |
Fulda Pbf 55 | 30 | |
Fulda Pbf 57 | 214 | |
Fulda Pbf 58 | 270 | |
Fulda Pbf 110 | 48 | |
Fulda Pbf 193 | 40 | |
Fulda Pbf 197 | 44 |
Fulda Gbf
Spoor | Lengte (m) | Vmax (km/h) |
Fulda Gbf 155 | 199 | 40 |
Fulda Gbf 245 | 573 | 40 |
Fulda Gbf 246 | 578 | 40 |
Fulda Gbf 247 | 580 | 40 |
Fulda Gbf 248 | 655 | 40 |
Fulda Gbf 249 | 723 | 40 |
Fulda Gbf 250 | 752 | 40 |
Fulda Gbf 251 | 763 | 60 |
Fulda Gbf 252 | 750 | 80 |
Fulda Gbf 258 | 712 | 80 |
Hünfeld
Spoor | Lengte (m) | Vmax (km/h) |
Hünfeld 902 | 749 | 60 |
Hünfeld 903 | 791 | 110 |
Hünfeld 904 | 882 | 110 |
Hünfeld 905 | 699 | 60) |
In Hünfeld en Burghaun mogen de wissels in afbuigende stand met 60 km/h bereden worden.
Götzenhof
Spoor | Lengte (m) | Vmax (km/h) |
Götzenhof 703 | 812 | 110 |
Götzenhof 704 | 724 | 110 |
Götzenhof 705 | 754 | 60 |
In Götzenhof mogen de wissels in afbuigende stand met 60 km/h bereden worden.
Marbach
Spoor | Lengte (m) | Vmax (km/h) |
Marbach 801 | 746 | 60 |
Marbach 802 | 750 | 120 |
Marbach 803 | 755 | 120 |
Marbach 804 | 728 | 60 |
Inrij- en uitrijwegen van/naar Götzenhof zijn begrensd tot een snelheid van 60 km/h. Alle wissels tussen N801-N804 en Esig F844/FF833 mogen met ten hoogste 40km/h gepasseerd worden.
Seinautomaten
Sein | Type | Doel |
Bf Fulda | ||
ESig A426 | SB-D | ZSig T356 |
ESig A427 | SB-R | 2: ZSig T356 4: ZSig R437 |
ASig P403 | SB-D | n. Kerzell (425) |
ZSig R437 | SB-D | ZSig T357 |
ZSig P354 | SB-R | 1: n. Mottgers (424) 3: n. Kerzell (425) |
ZSig Y353 | SB-R | 1: n. Mottgers (424) 3: ASig P403 |
ZSig T356 | SB-D | ZSig O256 |
ZSig T357 | SB-D | ZSig X337 |
ZSig X337 | SB-D | ZSig O257 |
ZSig W253 | SB-D | ZSig Y353 |
ZSig W254 | SB-D | ZSig P354 |
ZSig O256 | SB-D | ZSig Z6 |
ZSig O257 | SB-D | ZSig Z7 |
ZSig S3 | SB-D | ZSig W253 |
ZSig S4 | SB-D | ZSig W254 |
ZSig Z6 | SB-D | ASig N66 |
ZSig Z7 | SB-D | ASig N47 |
ASig N66 | SB-R | 2: n. Langenschwarz (96) 4: n. Götzenhof (88) |
ASig N47 | SB-D | n. Götzenhof (88) |
ZSig Q73 | SB-D | ZSig S3 |
ZSig Q74 | SB-D | ZSig S4 |
ESig F93 | SB-D | ZSig Q73 |
ESig F94 | SB-D | ZSig Q74 |
Üst Landrücken-Süd | ||
BkSig 653 | SB-D | n. Mottgers (655) |
BkSig 654 | SB-D | n. Fulda (652) |
Üst Landrücken-Nord | ||
BkSig 609 | SB-D | n. Mottgers (611) |
BkSig 610 | SB-D | n. Fulda (608) |
Üst Hartberg | ||
BkSig 563 | SB-D | n. Mottgers (565) |
BkSig 564 | SB-D | n. Fulda (562) |
Üst Dietershan | ||
BkSig 515 | SB-D | n. Fulda (517) |
BkSig 516 | SB-D | n. Langenschwarz (514) |
Üst Michelsrombach | ||
BkSig 503 | SB-D | n. Fulda (505) |
BkSig 504 | SB-D | n. Langenschwarz (502) |
Bf Götzenhof | ||
ESig A730 | SB-D | ASig N703 |
ASig P704 | SB-D | n. Fulda (740) |
ASig N703 | SB-D | n. Marbach (733) |
ESig F744 | SB-D | ASig P704 |
Bf Marbach | ||
ESig A830 | SB-D | ASig N803 |
ASig P802 | SB-D | n. Götzenhof (840) |
ASig N803 | SB-D | n. Hünfeld (833) |
ESig F844 | SB-D | ASig P802 |
Bf Hünfeld | ||
ESig A931 | SB-D | ASig N903 |
ASig P904 | SB-D | n. Marbach (942) |
ASig N903 | SB-D | n. Burghaun (917) |
ESig F948 | SB-D | ASig P904 |
Bf Burghaun | ||
ESig A961 | SB-D | ASig N951 |
ASig P952 | SB-D | n. Hünfeld (928) |
ASig N951 | SB-D | n. Haunetal-Neukirchen (971) |
ESig F970 | SB-D | ASig P7952 |