Plaatselijke bekendheid in Zentralstellwerk Karlsruhe Hbf
Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages
Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.
De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.
Wie de simulatie aangeschaft heeft, krijgt de beschikking over diverse PDF-bestanden. Het wordt sterk aangeraden wordt deze te lezen. Het zijn 6 PDF-bestanden, welke (onder andere) de volgende informatie bevatten:
- Opstelplan locomotieven voor de gehele week
- Stadtbahn opstelplan voor de gehele week
- Geplande inzet van de rangeerlocomotieven
- Overzicht van de PbZ treinen met rangeerbewegingen
- Geplande rangeerbewegingen naar Gbf
- Goederentreinen welke van RETL of RFM naar wens ook via het Hbf geleid kunnen worden.
Laten we eerst even het Sp Dr S 60 paneel van Zentralstellwerk Karlsruhe Hbf bekijken.
Zentralstellwerk Karlsruhe Hbf
Lijnen
We hebben in totaal met 6 verschillende trajecten te maken. Dat zijn achtereenvolgens:
- Lijn 700: Mannheim - Karlsruhe
- Lijn 702: Karlsruhe - Rastatt (Dit is inclusief de routes Karlsruhe-Rastatt via Ettlingen West en Forchheim)
- Lijn 676: Neustadt a.d. Weinstraße - Karlsruhe (buurpost Karlsruhe West)
- Lijn 701: Heidelberg - Karlsruhe (noordelijke traject naar Karlsruhe Durlach)
- Lijn 770: Pforzheim - Karlsruhe (zuidelijke traject naar Karlsruhe Durlach)
- het traject vanaf Albtalbahnhof, welke aansluit op lijn 702.
Karlsruhe-Hagsfeld - Karlsruhe Hbf
Het traject naar Hagsfeld verbindt het Karlsruhe Hbf met station Karlsruhe Hagsfeld, dat vanuit de seinpost Blankenloch bediend wordt. Het traject gaat via Graben-Neudorf verder in de richting van Mannheim. Tot aan de inrijseinen van het Hbf is LZB voorzien. Treinen kunnen hier met maximaal 200 km/h of 160 km/h rijden, dus de lange afstand treinen rijden zeer snel op het Hbf aan. Er is, zoals voor alle aangrenzende buurposten, voorzien in trein aankondiging vensters, zodat je tijdig kunt zien welke trein te verwachten is. Beide sporen van dit traject zijn met GWB ingericht.
Karlsruhe-Durlach - Karlsruhe Hbf
Het traject tussen Durlach en het Karlsruhe Hbf is viersporig. Op alle sporen is GWB ingericht. De bovenste sporen worden aangeduid als de zuidelijke lijn. De onderste sporen vormen de noordelijke lijn. Alle vier de sporen komen in Durlach weer samen, waarmee een wissel van de ene lijn naar de andere mogelijk is. Het is dus mogelijk om treinen over de andere lijn te sturen. Dit moet je echter uitsluitend bij hoge uitzondering doen, aangezien er ook treinen planmatig over tegenspoor (GWB) naar Durlach gepland zijn. Voor de betreffende treinen wordt dit in de dienstregeling bij "opmerkingen" vermeld.
Karlsruhe Albtalbahnhof - Karlsruhe Hbf
Hier hebben we een echte bijzonderhied. Op de rails van DB Netz rijden hier de S-Bahn treinen met materiel van de Stadtbahn (sneltrams). Aangezien op het network van de Stadtbahn op een ander spanningssysteem wordt gereden, bestaat het risico dat trein bewegingen anders dan die van de Stadtbahn naar dit traject worden geleid. Om deze reden is een veiligheidsvoorziening getroffen bij de inrijseinen vanuit de richting Abzw. Dammerstock en Karlsruhe West. Vóór deze inrijseinen zijn in het spoor spoelen geïnstalleerd, welke alleen reageren op treinstellen van de Stadtbahn. Wanneer het spoor door een trein van de Stadtbahn wordt bezet, licht bij het inrijsein een lichtmelder "S" op. Pas dan kan een rijweg naar spoor 225 ingesteld worden. Op de afbeelding kunnen we de vier inrijseinen waarvoor deze procedure geldt goed zien. Bij ESig G372 staat een trein in de richting van Albtalbahnhof en die de meldlamp "S" heeft laten activeren. Zodoende kunnen we nu een rijweg 372225 instellen. Licht de meldlamp niet op, dan kan alleen onder seinbeeld Zs1 of op beveel worden gereden.
De verbinding met Albtalbahnhof wordt weergegeven in de afbeelding hieronder. ASig P225 is uitgerust met een seinautomaat naar 227. Ritten van Albtalbahnhof naar het Hbf worden in de simulatie telefonisch door de AVG (Albtal Verkehrs Gesellschaft) aangeboden. Aangeboden ritten moeten altijd aangenomen worden, ook als spoor 226 nog door een andere trein bezet is, aangezien er anders problemen op kunnen gaan treden. Tevens dient het treinnummer door onszelf in het veld 226 ingevoerd worden. In werkelijkheid belt de treinbestuurder naar onze seinpost zodra hij van het stationsplein van het Hbf naar Albtalbahnhof onderweg is, want een treindienstleider AVG is er in werkelijkheid niet. Om deze laatste reden hoeven trein- en rangeerbewegingen naar het Albtalbahnhof niet te worden aangeboden. Uitdaging hier is het inpassen en scheiden van de de Stadtbahn treinen van het totale verkeer van en naar Forchheim of Karlsruhe West. Tussen het Albtalbahnhof en Karlsruhe Hbf vinden ook rangeerbewegingen plaats, welke meestal op spoor 182 of 284 van rijrichting wisselen. Ook hier is de nodige alertheid nodig.
Karlsruhe Hbf - Forchheim
Hier gaat het verder naar onze buurpost Forchheim. De seinpost in Forchheim is mechanische seinpost. GWB is alleen mogelijk op het spoor Forchheim->Abzw Dammerstock. GWB voor beide sporen was ooit voorzien, maar werd uiteindelijk nooit ingevoerd. Wees er van bewust dat hier voor treinbewegingen in GWB bedrijf, net als voor treinbewegingen van het Hbf of Gbf naar Ettlingen West, toestemming van twee treindienstleiders nodig is. Wanneer het Gbf een trein over tegenspoor wil sturen, dan moet deze trein ook over tegenspoor (GWB) naar Forchheim rijden. Dit geldt ook voor soortgelijke ritten naar richting Ettlingen West. Het sein Bksig 378 bij Abzw. Dammerstock is voorzien van een seinautomaat welke reageert op de stuurcijfers 1 (richting Hbf) en 2 (richting Gbf).
Een bijzonderheid hier is het kunnen overdrukken van de inrijseinen ESig G371 en G372, en de blokseinen 371 en 372. Uitrij-rijwegen als bijvoorbeeld 003377 of inrij-rijweg 378003 kunnen in één keer ingesteld worden. Het Bksig en ESig komen dan na elkaar uit de stopstand.
Karlsruhe Hbf - Karlsruhe West
Op het traject naar onze buurpost Karlsruhe West is het wezenlijk rustiger. Bij een reguliere dienstregeling rijden hier uitsluitend passagierstreinen. De seinpost in Karlsruhe West wordt lokaal bediend en is een S60-seinhuis. Op beide sporen is GWB voorzien.
Karlsruhe Hbf - Ettlingen West
Hier gaat het verder naar onze buurpost Ettlingen West. De seinpost in Ettlingen West is S60-seinpost, welke op afstand wordt bediend vanuit een centrale verkeersleidingspost (BZ). GWB is op beide sporen sporen ingericht. Wees er van bewust dat hier voor treinbewegingen in GWB bedrijf, net als voor treinbewegingen van het Hbf of Gbf naar Forchheim, toestemming van twee treindienstleiders nodig is. Wanneer het Gbf een trein over tegenspoor wil sturen, dan moet deze trein ook over tegenspoor (GWB) naar Ettlingen West rijden. Dit geldt ook voor omgekeerde richting. Het sein Bksig 390 bij Abzw. Brunnenstück is voorzien van een seinautomaat welke reageert op de stuurcijfers 1 (richting Hbf) en 2 (richting Gbf).
Een bijzonderheid hier is het kunnen overdrukken van de inrijseinen ESig H381 en H382, en de blokseinen 381 en 382. Uitrij-rijwegen als bijvoorbeeld 003389 of inrij-rijweg 390006 kunnen in één keer ingesteld worden. Het Bksig en ESig komen dan na elkaar uit de stopstand.
Station Karlsruhe Hbf
Het gedeelte met de perronsporen van het centraal station (Hbf) is het hart van ons seinhuis. Van hieruit beginnen de trajecten richting Rastatt, Karlsruhe-West, Karlsruhe-Durlach en Hagsfeld.
We hebben totaal 16 perronsporen op het Hbf, te weten de kopsporen 101 en 102 (221/222) aan de westelijke zijde van het stationsgebouw Maxaubahnhofs, en de doorgaande sporen 1 tot en met 14. De sporen 1, 4 en 9 tot 13 zijn allen met behulp Zugdeckungssignalen verdeeld in 2 secties, zodat op die sporen twee treinen tegelijk langs het perron kunnen staan. Spoor 14 is door middle van een Lichtsperrsignal (Ls)onderverdeeld in de secties 034 en 134. Dit Ls 134 kan ook als doel functioneren voor treinen in westelijke richting. Spoorsectie 034 ligt echter buiten het perron, zodat reizigerstreinen uitsluitend op spoorsectie 134 kunnen halteren, en zodoende rijwegen vanuit het Oosten tot aan Ls134 ingesteld dienen te worden.
Een bijzonderheid is er voor het gebruik van de eindknoppen voor spoor 2 en 3. Voor treinrijwegen naar N2 en P3 wordt bij het gebruiken van eindknop ZT2 het instellen van uitrij-rijwegen geblokkeerd. De redden hiervoor is dat zich daar vroeger een overpad voor bagagewagens bevond, en voor de beveiliging van een "snelle" doorschietweg van inrijweg met ZT2, alleen de inrij-rijweg ingesteld mag worden, en niet de uitrij-rijweg. Zodra de spoorsectie 002 resp. 003 bezet wordt, begint de laatste tegel voor het betreffende uirijsein gedurende 30 seconden te knipperen. Na deze 30 seconden gaat dit over in continu licht en kan de uitrij-rijweg ingesteld worden. Bij het gebruiken van een kortere doorschietweg, met de daaruit voortkomende lagere inrij-snelheid, kan na het instellen van de inrijder de uitrij-rijweg meteen ingesteld worden.
De hoofdseinen aan het einde van de perrons zijn in ons geval allen uitrijseinen. Deze hebben deel ook meerdere eindknoppen voor verschillende doorschietwegen. Een overzicht van de verschillende mogelijk doorschietwegen wordt vermeld in de paragraaf "eindknoppen bij hoofdseinen".
In het perrongebied zien we ook nog enkele kopsporen voor rangeerbewegingen. Zo kunnen we op de afbeelding onder andere de sporen 440, 445 en 446 zien. Hier worden, zoals ook aan de andere zijde van de perrons (sporen 195, 192, 191 en 190) locomotieven opgesteld. Er vinden ook rangeerbewegingen tussen deze sporen het Stellwerk 6 (sporen 165, 186 en 206) plaats, waar de locs de treinen bespannen, of even na aankomst in het gebied van Stw6 met een trein terugkomen voor het opstellen langs het perron. De sporen 431, 433 en 434 linksonder worden voornamelijk gebruikt voor het opstellen van onderhoudsvoertuigen. Bovenin zien we dan nog de sporen 470-472, en 905 tot en met 907. Daar worden zo nu en dan ook treinen opgesteld. Vooral in het oostelijke deel van het station kunnen voor het instellen van rangeerrijwegen de Lichtsperrsignale (Ls) niet "overdrukt" worden. Rangeerrijwegen dien hier van Ls naar Ls ingesteld te worden.
Rijwegen richting het zuiden (RFM en RETL) moeten niet te vroeg worden ingelegd, om te vermijden dat de talrijke rangeerbewegingen tussen opstelterrein West (Stw6 - 165/186/206) en het Hbf onnodig geblokkeerd worden. In dit deel zijn relatief korte tijdvensters voor elke trein- of rangeerbeweging beschikbaar.
Abstellgruppe Ost
In de Abstellgruppe Ost liggen veel opstelsporen welke, hoe kan het ook anders, gebruikt worden voor het opstellen van treinen. Niet alleen voor het opstellen van losse locomotieven maar ook treinstellen. In de ochtend en in de avond worden hier ook een aantal Stadtbahn treinstellen opgesteld. Het opstelterrein werd ooit bediend vanuit het voormalige seinpost 1, wat verklaart waarom dit gedeelte van het paneel een lichtgrijze achtergrond heeft. Afhankelijk van het tijdstip van de dag, werd het opstelterrein bediend door een treindienstleider van het Hbf of vanuit seinpost 1 door een lokale wisselwachter. Vanaf het moment dat seinpost 1 in zijn geheel niet meer bemand werd, is de bediening geheel door het seinhuis Hbf overgenomen.
Het "uitwijkspoor" 060 geheel links loopt door naar het goederenstation Karlsruhe Gbf. Hier kunnen dus ook rangeerbewegingen tussen Hbf en Gbf plaatsvinden, hetgeen echter zelden voorkomt. De Lichtsperrsignale (Ls) in het lichtgrijze gedeelte kunnen niet "overdrukt" worden. Hier moet een rangeerrijweg dus van Ls naar Ls ingesteld worden.
Wie in het weekeinde van 11 en 12-07-2015 simuleert zal hier genoeg te doen hebben, aangezien we voor dat weekeinde een festival met veel bijzondere ritten ingebouwd hebben.
Overgave aan Stellwerk 6
Het naastgelegen seinhuis 6 bedient het vormingsstation. Daar verdwijnen vele voor ons vele eindigende regionale en langeafstands-treinen en komen daar de treinen vandaan welke op Karlsruhe Hbf beginnen. Om technische redenen zijn hier rijrichting-pijlen ingebouwd. In het treinenoverzicht kan men in het bovenste gedeelte goed zien welk rangeerdeel als volgende komt en of deze via spoor 165, 186 of 206 naar ons toe komt. Wanneer de rijrichting niet goed staat, zal Stw6 ons telefonisch verzoeken de rijrichting te wisselen. Wanneer we in omgekeerde richting een beweging naar dit vormingsstation willen sturen, moeten we er op letten dat niet binnen korte tijd daarna over hetzelfde spoor een trein naar ons toe komt. In dergelijke gevallen moeten we een trein aan het perron laten wachten. Voor een rangeerbeweging naar Stw6 bellen we Stw6 op en kiezen uit de lijst het juiste, gewenste spoor uit. Dit betekent dat we voor elke rangeerbeweging naar Stw6 keuze uit 3 velden hebben. Eenmaal via spoor 165, via spoor 186 en via spoor 206.
Eindknoppen en doorschietwegen bij uitrijseinen
Eindknop | Beschrijving | Vmax (km/h) |
.P21 | Doorschietweg richting spoor 022 voor rijwegen naar RKHA/RKDU. | Vmax 40 |
.P21L | Doorschietweg rechtdoor naar wissel 032 om rijwegen over spoor 2 niet te verhinderen. | Vmax 40 |
.P2k (Seinknop) | Verkorte doorschietweg tot W040. Rijwegen van/naar spoor 1 (021/121) en spoor 3 worden niet geblokkeerd. | Vmax 40 |
.P2r | Doorschietweg naar wissel 043 voor verder rijden naar RKHA/RKDU. | Vmax 60 |
.P2l | Doorschietweg naar wissel 036 voor verder rijden GWB RKHA of alternatieve rijweg naar RKHA/RKDU. Spoor 3 wordt niet gehinderd, kan echter met Vmax 60 binnengereden worden. |
Vmax 60 |
.P3k (Seinknop) | Verkorte doorschietweg tot wissel 043, om naar RKDU af te buigen zonder doorschietweg op te lossen. | Vmax 60 |
.P3l | Sneller inrijden tot wissel 027 voor verder rijden naar RKHA of alternatieve rijweg naar RKDU. Treinrijwegen vanaf sein P3 kunnen pas 30 seconden nadat het spoor bezet is worden ingesteld. |
Vmax 130 |
.P24k (Seinknop) | Verkorte doorschietweg tot wissel 041 om rijwegen spoor 1-3 naar RKDU niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.P24r | Doorschietweg tot wissel 026 voor verder rijden naar RKDU. | Vmax 60 |
.P24l | Doorschietweg tot wissel 027 voor verder rijden naar RKHA of alternatieve rijweg naar RKDU. | Vmax 60 |
.P5 | Doorschietweg tot wissel 049CD. | Vmax 60 |
.P6k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 052 om rijwegen van/naar spoor 5 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.P6l | Doorschietweg tot wissel 048 voor verder rijden naar RKHA/RKDU. | Vmax 40/60 |
.P7k (Seinknop) | Doorschietweg tot spoor 077 voor verder rijden naar RKDU/RKHA. Rijwegen van/naar spoor 8 worden niet geblokkeerd. |
Vmax 60 |
.P7l | Sneller inrijden met doorschietweg tot wissel 056 voor verder rijden naar RKDU/RKHA. | Vmax 60/80 |
.P8k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 057 om rijwegen van/naar spoor 7 en 9 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.P8r | Doorschietweg tot wissel 053 voor verder rijden naar RKDU (zuidelijke spoor). | Vmax 60/80 |
.P8l | Doorschietweg tot spoor 027 voor verder rijden naar RKDU (noordelijke spoor)/RKHA. | Vmax 60 |
.P29k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 066 om rijwegen van/naar spoor 8 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.P29l | Doorschietweg tot spoor 049 voor verder rijden naar RKDU (noordelijke spoor). | Vmax 60/80 |
.P30 | Doorschietweg tot wissel 061 voor verder rijden naar RKDU/RKHA. | Vmax 60 |
.P31 | Doorschietweg tot wissel 061 voor verder rijden naar RKDU/RKHA. | Vmax 60 |
.P31r | Doorschietweg tot wissel 062 om rijwegen van/naar spoor 10 niet te blokkeren. | Vmax 60 |
.P32 | Doorschietweg tot wissel 220. | Vmax 40 |
.P33 | Doorschietweg tot wissel 225. | Vmax 40 |
.Ls 134I | Doorschietweg tot wissel 238. | Vmax 40 |
.P34 | Doorschietweg tot wissel 225. | Vmax 40 |
.N121 | Doorschietweg tot wissel 135 om rijwegen van/naar spoor 2 niet te verhinderen. Rijweg instellen zonder opheffen doorschietweg naar RFM en RKW alleen mogelijk met UFGT. |
Vmax 60 |
.N121L | Doorschietweg tot wissel 135 voor verder rijden naar RETL/RFM (en RKW zonder UFGT). | Vmax 40 |
.N2k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 137 voor verder rijden naar RETL. | Vmax 40 |
.N2L | Doorschietweg tot spoor 142 voor verder rijden naar RFM/RKW. Treinrijweg vanaf sein N2 kan pas 30 seconden nadat het spoor bezet is ingesteld worden. |
Vmax 100 |
.N3 | Doorschietweg tot wissel 130. | Vmax 40/60 |
.N124 | Doorschietweg tot wissel 026 voor verder rijden naar RKDU. | Vmax 40 |
.N5k (Seinknop) | Doorschietweg tot spoor 555 om rijwegen van/naar spoor 6 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.N5l | Doorschietweg tot wissel 121. | Vmax 60 |
.N6k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 120 om rijwegen van/naar spoor 5 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.N6r | Doorschietweg tot wissel 122 (rechts liggend) voor verder rijden naar RFM en RKW. | Vmax 100 |
.N6l | Doorschietweg tot wissel 122 (links liggend) voor verder rijden naar RETL. | Vmax 100 |
.N7 | Doorschietweg tot wissel 116 om rijwegen RETL<->spoor 1-6 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.N7l | Doorschietweg tot wissel 118. | Vmax 100 |
.N8k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 112 om rangeerbewegingen op spoor 128 mogelijk te laten zijn. | Vmax 40 |
.N8l | Doorschietweg tot spoor 128. | Vmax 100 |
.N129k (Seinknop) | Doorschietweg tot wissel 111 om rijwegen van/naar spoor 8 en 10-14 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
.N129l | Doorschietweg tot wissel 113. | Vmax 80 |
.N130 | Doorschietweg tot wissel 108. | Vmax 40 |
.N131 | Doorschietweg tot wissel 108. | Vmax 40 |
.N132 | Doorschietweg tot wissel 106. | Vmax 40 |
.N133 | Doorschietweg tot wissel 105. | Vmax 40 |
.N134 | Doorschietweg tot wissel 105. | Vmax 40 |
.N134l | Doorschietweg tot wissel 102 om rijwegen van/naar spoor 12 en 13 niet te blokkeren. | Vmax 40 |
Overzicht Aanbieden van Treinen met ZNP801
Meer informatie : ZNP801 communicatie paneel
Spoor | Aanbiedvenster | Buurpost [F-Toets] | Voorbeeld |
339 | A 339 | KDU [F3] | 123456 KDU 339 ANB |
352 | A 352 | KDU [F3] | 456789 KDU 352 ANB |
345 | A 345 | KDU [F3] | 123456 KDU 345 ANB |
348 | A 348 | KDU [F3] | 456789 KDU 348 ANB |
354 | A 360 | BAN [F4] | 123456 BAN 360 ANB |
355 | A 353 | BAN [F4] | 456789 BAN 353 ANB |
361 | A 361 | KW [F8] | 123456 KW 361 ANB |
362 | A 362 | KW [F8] | 456789 KW 362 ANB |
377 | A 377 | FM [F7] | 123456 FM 377 ANB |
378 | A 378 | FM [F7] | 456789 FM 378 ANB |
373 | A 373 | RKR [F5] | 123456 RKR 373 ANB |
374 | A 374 | RKR [F5] | 456789 RKR 374 ANB |
383 | A 383 | RKR [F5] | 123456 RKR 383 ANB |
384 | A 384 | RKR [F5] | 456789 RKR 384 ANB |
389 | A 391 | ETL [F6] | 123456 ETL 391 ANB |
390 | A 392 | ETL [F6] | 456789 ETL 392 ANB |
165 | - | Stw 6 | Tel. |
186 | - | Stw 6 | Tel. |
206 | - | Stw 6 | Tel. |
261 | - | AVG | Tel. |
262 | - | AVG | Tel. |
Verkortingen
Verkorting | Volledige naam |
RBRU | Abzw. Karlsruhe Brunnenstück |
RDA | Abzw. Karlsruhe-Dammerstock |
RETL | Ettlingen West |
RFM | Forchheim (b Karlsruhe) |
RK | Karlsruhe Hbf |
RK W | Karlsruhe Abstellgruppe West |
RKDU | Karlsruhe-Durlach |
RKAB | Karlsruhe Albtalbahnhof |
RKHA | Karlsruhe-Hagsfeld |
RKR | Karlsruhe Gbf |
RKW | Karlsruhe West |
RRA | Rastatt |
Spoorlengtes
Karlsruhe Hbf
Spoor | Lengte (m) |
Karlsruhe Hbf 1 | 485 |
Karlsruhe Hbf 2 | 441 |
Karlsruhe Hbf 3 | 448 |
Karlsruhe Hbf 4 | 445 |
Karlsruhe Hbf 5 | 459 |
Karlsruhe Hbf 6 | 371 |
Karlsruhe Hbf 7 | 492 |
Karlsruhe Hbf 8 | 472 |
Karlsruhe Hbf 9 | 412 |
Karlsruhe Hbf 10 | 470 |
Karlsruhe Hbf 11 | 490 |
Karlsruhe Hbf 12 | 582 |
Karlsruhe Hbf 13 | 492 |
Karlsruhe Hbf 14 | 676 |
Karlsruhe Hbf 101 | 112 |
Karlsruhe Hbf 102 | 219 |
Abstellgleise Hbf | |
Karlsruhe Hbf 191 | 101 |
Karlsruhe Hbf 192 | 40 |
Karlsruhe Hbf 195 | 173 |
Karlsruhe Hbf 440 | 91 |
Karlsruhe Hbf 442 | 136 |
Karlsruhe Hbf 445 | 110 |
Karlsruhe Hbf 446 | 50 |
Karlsruhe Hbf 447 | 82 |
Karlsruhe Hbf 488 | 287 |
Karlsruhe Hbf 489 | 142 |
Wendegleise Hbf | |
Karlsruhe Hbf 026 | 46 |
Karlsruhe Hbf 027 | 155 |
Karlsruhe Hbf 048 | 87 |
Karlsruhe Hbf 068 | 55 |
Karlsruhe Hbf 075 | 133 |
Karlsruhe Hbf 127 | 107 |
Karlsruhe Hbf 128 | 50 |
Karlsruhe Hbf 145 | 80 |
Karlsruhe Hbf 163 | 95 |
Karlsruhe Hbf 166 | 50 |
Karlsruhe Hbf 167 | 100 |
Karlsruhe Hbf 168 | 100 |
Abstellgruppe Ost | |
Karlsruhe Hbf 450 | 137 |
Karlsruhe Hbf 453 | 270 |
Karlsruhe Hbf 454 | 303 |
Karlsruhe Hbf 455 | 265 |
Karlsruhe Hbf 456 | 264 |
Karlsruhe Hbf 457 | 367 |
Karlsruhe Hbf 458 | 343 |
Karlsruhe Hbf 459 | 274 |
Karlsruhe Hbf 460 | 360 |
Karlsruhe Hbf 461 | 354 |
Karlsruhe Hbf 462 | 294 |
Karlsruhe Hbf 463 | 284 |
Karlsruhe Hbf 464 | 168 |
Karlsruhe Hbf 465 | 134 |
Karlsruhe Hbf 468 | 84 |
Karlsruhe Hbf 476 | 109 |
Karlsruhe Hbf 470 | 210 |
Karlsruhe Hbf 471 | 193 |
Karlsruhe Hbf 472 | 253 |
Seinautomaten
Sein | Type | Doel |
Bf Karlsruhe | ||
Sig 371 | SB-D | n.Fo |
Sig 373 | SB-D | n.Fo |
Sig P225 | SB-D | Sig 227 |
Sig 390 | SB-R | 1 : Sig H382 2 : n.RKR |
Sig 383 | SB-D | n.Etl. |
Sig 381 | SB-D | n.Etl. |
Sig 378 | SB-R | 1 : Sig G372 2 : n.Gbf |
Informatie over de dienstregeling
Algemeen
De simulatie is gebaseerd op de dienstregeling van 2015. Geplande wijzigingen in de dienstregeling als gevolg van werkzaamheden op de verschillende trajecten zijn niet opgenomen. Voor passagierstreinen is de gangbare dienstregeling toegepast. Afwijkende tijden, bestemmingen of afwijkende treinsamenstellingen welke slechts één of een paar dagen per jaar voorkwamen zijn niet in de dienstregeling opgenomen. Speciale treinen daarentegen, die slechts een paar dagen of alleen in een bepaalde periode rijden, zijn echter wel in deze dienstregeling opgenomen.
* Orient-Express | 03-05, 24-05, 04-10 en 25-10-2015 |
* Radexpress Murgtäler | 01-05 – 18-10-2015 zo; 06-06, 18-07., 01-08-2015 za |
* Felsenlandexpress | 02-05 – 25-10-2015 za, zo |
* Rheintal-Express | 01-05 – 25-10-2015 zo |
* Bügelfahrten | 01-12-2014 – 28-02-2015; 01-12-2015 – 29-02-2016 |
Enkele goederentreinen rijden slechts gedurende bepaalde periodes.
De dienstregeling in Karlsruhe is geen dag hetzelfde. Voor bepaalde treinen zijn er dagelijks verschillen. Ook het opstellen van locs en treinen is iedere dag anders.
Spoor 11
Tijdens de dienstregeling 2015 was spoor 11 van Karlsruhe Hbf permanent buiten dienst. Daarom komen in de dienstregeling geen treinbewegingen van en naar spoor 11 voor. Deze buitendienststellingen zorgt veroorzaakt overigens vertragingen rondom aankomst en vertrek vanaf de sporen 9, 10 en 12 tot en met 14.
Degenen die niet kiezen voor de dienstregeling van 2015 kiezen, kunnen in geval van vertragingen ervoor kiezen om uit te wijken naar spoor 11.
In de tweede helft van 2015 is spoor 11 weer in dienst genomen, en is spoor 12 permanent buiten dienst gesteld. Wie deze situatie wil simuleren, kan de treinen welke op spoor 12 gepland zijn van en naar spoor 11 laten rijden. Ondertussen is ook spoor 12 weer in dienst genomen, maar wordt gedurende de dag slechts voor ongeveer 7 treinen planmatig benut.
Goederentreinen
Goederentreinen worden meestal via het rangeerstation geleid. Bepaalde treinen rijden echter via het passagiersstation (Hbf), en enigen daarvan hebben daar ook een korte stop voorzien. In plaats van de planmatige doorrijsporen hiervoor te gebruiken kan de treindienstleider indien nodig uitwijken naar een ander spoor.
De samenstelling van de treinen is gebaseerd van op Internet gepubliceerde trein-spots.
Opstellen van ICE-treinen
’s Avonds en ’s nachts eindigen enkele ICE’s in Karlsruhe Hbf. Omdat deze treinen niet zoals de IC op de Westgruppe (opstelterrein West) gereinigd kunnen worden, dient dit enigszins onpraktisch op spoor 457 van het opstelterrein Oost gedaan worden. Daar is een reinigingsinstallatie welke wagon voor wagon langs de ICE voorbijrijdt, hetgeen ongeveer 45 – 50 minuten voor een ICE-A (ICE-T circa 20 min.) duurt. Dit langzame voortbewegen wordt middels een overeenkomstige rangeeropdracht gerealiseerd. Bovendien is spoor 457 iets te kort voor een ICE-A.
Door deze rangeeropdracht vermindert de trein vóór het bereiken van spoor 457 zijn snelheid tot een minimum, en behoudt deze zolang spoor 457 nog door een treindeel bezet wordt. Tijdens dit reinigingsproces zijn ook aan de aan spoor 457 grenzende spoorsecties langdurig bezet. De duur van de “reinigingsrit” komt vrij nauwkeurig overeen met de werkelijkheid. Na het vrijkomen van spoor 457 zal de trein iets versnellen en voor sein Ls 905 tot stilstand komen, van waar de trein verder geleid kan worden naar de Westgruppe. Aangezien er slechts 2 zeer lange sporen zijn voor de ICE-A moet doordeweekse dagen de ICE 273 op spoor 905 blijven staan, totdat de ICE 3 rond 2:00 uur van de Westgruppe naar spoor 2 geleid wordt, waar deze blijft staan tot aan het vertrek op de volgende ochtend.
Opstellen van IC-treinen
Bijna alle IC treinen beginnen en eindigen in Karlsruhe Hbf. De treinen van Neurenberg maken in de regel kop langs het perron. Bijna alle anderen worden met de treinloc naar de Westgruppe doorgereden. Na circa 15 minuten komt de locomotief alleen terug van de Westgruppe, en wordt naar één van de opstelsporen voor de locomotieven gestuurd. Daar blijft de loc staan tot de nieuwe mcn (of de oude mcn) opstapt voor de volgende inzet. Ongeveer 45 minuten voor de volgende inzet verschijnt de mcn, en zal de loc naar de Westgruppe moeten om de nieuwe trein samen te stellen. Ongeveer 20 minuten voor uiteindelijk vertrek zal de complete trein van de Westgruppe arriveren om richting het vertrekspoor te gaan.
Bij het spelen met een grote vertragingen, kan het gebeuren dat een trein het station bereikt, terwijl de van die trein afkomstige loc vanuit de Westgruppe reeds in het treinoverzicht wordt aangegeven. In deze gevallen wordt de vertrektijd van de loc vanuit de Westgruppe minuut na minuut naar achter geschoven. Circa 15 tot 20 minuten nadat de bijhorende trein de Westgruppe is ingereden, zal de loc uit de Westgruppe komen. Enkele treinen (bijv. IC 2374) verkrijgen hun loc direct van een eerder in de Westgruppe gearriveerde trein. Indien de aankomende trein aanzienlijk vertraagd is, zal de opvolgende trein (bijv. IC 2374) ook evenredig vertraagd worden. Dus wees niet verbaasd wanneer het vertrek van een wachtende trein in de Westgruppe steeds uitgesteld wordt.
Locwissel aan het perronspoor
Enkele IC-treinen worden tijdelijk opgesteld op opstelterrein Oost. In deze gevallen koppelt de treinloc af en gaat onmiddellijk naar het opstelterrein, terwijl de wagons door een rangeerloc naar de opstelsporen worden gebracht. Het aanbrengen van de wagons wordt op één uitzondering na (ma – vr) ook door de rangeerloc gedaan
In één geval (vr) wordt de treinloc direct doorgestuurd voor een volgende inzet. De wagons worden door de rangeerloc naar de Westgruppe overgebracht.
Op maandag en vrijdag wordt de treinloc van trein EN 452 al in Karlsruhe gewisseld. Hier is 10 minuten voor ingepland. Om deze tijd te kunnen halen, wordt de nieuwe treinloc tijdig met personeel bezet en op een nabijgelegen wachtspoor geleid voordat de trein aankomt. Op maandag wordt - hoewel dit niet de bedoeling is - de oude loc op het opstelterrein met personeel bezet (Lok KpRes). Het personeel dient in dit geval “naar de kantine” worden.
Voor PbZ-D treinen is ook een locwissel aan het perron voorzien of wordt een tweede loc bijgeplaatst.
Opstellen van locomotieven
Voor het opstellen van locomotieven in Karlsruhe is er dagelijks een nieuw opstelplan dat tot de volgende dag geldt, waarbij alle bijzonderheden vermeld worden.
In de dienstregeling van de simulatie is echter een regelmatig opstelplan voorzien. Echter is ook in de simulatie het opstelplan elke dag van de week anders (zie PDF “02 Loc Opstelplan”). ” De opstelling van de locs is zo gepland en ingericht dat ook bij het opslaan en daarna voortzetten (ook na middernacht) geen enkel loc een andere loc in de weg zit
Natuurlijk kan een ieder van het voorgestelde opstelplan afwijken, en de opstelsporen (behalve spoor 190) naar eigen wens kiezen. De rangeeropdrachten zullen dan wel aangepast moeten worden en het is daarbij, in het geval van meervoudige spoorbezetting, belangrijk dat de treinen in de juiste volgorde opgesteld worden.
Alle locomotieven die 's nachts op het opstelterrein overblijven staan, zijn in de tabel “Stabled Trains” van de dienstregeling opgenomen en worden bij de start van de simulatie ergens na 00:01 uur op de juiste positie geplaatst. Gedurende de dag zullen bij het starten van de simulatie alleen de locs welke daar langer dan één uur staan en nog dezelfde dag ingezet worden, in het opstelplan opgenomen zijn.
Locomotieven die overdag gedurende ongeveer 1 uur opgesteld worden, gaan afwisselend naar spoor 191 of 192. Locomotieven die opgesteld staan op spoor 195, hebben allen – ter vereenvoudiging van het opstellen op de juiste locatie op spoor 195 – rangeeropdrachten met aanrijden over spoor 101.
Om te waarborgen dat locomotieven, die op verschillende dagen op verschillende sporen opgesteld worden, ook alleen daar waar gewenst geplaatst worden, hebben deze locomotieven verschillende namen met de toevoeging van de werkdag.
Mochten enorme vertragingen (zie hfst. 5, 2e par.) leiden tot het “inhalen” bij het opstellen voor de nacht, dan kan de treindienstleider het vertrek van de planmatig later arriverende loc van de Westgruppe dusdanig vertragen, tot de volgorde weer klopt of door het nummer van de loc te veranderen zodat de vervolgopdrachten weer kloppen.
Opstellen van de DB Regio-treinen
Alle ET- en VT-trein van DB Regio worden in een specifiek gebied van de Westgruppe, dat via spoor 206 bereikbaar is, opgesteld.
De dubbeldekstreinen worden aan het perron door een rangeerder overgenomen en op de sporen 454 en 455, in het weekeinde ook op 459, opgesteld. De volgende ochtend, worden deze treinen opnieuw door de rangeerder naar het perronspoor gebracht. In het weekeinde wordt een dubbeldekstrein gedurende circa 2 uur opgesteld. De dubbeldekstreinen worden normaal gesproken op spoor 456 of 457 gereinigd. In tegenstelling tot de ICE, blijven deze treinen daarbij stilstaan. De reiniging is alleen in de dienstregeling opgenomen, als hierbij geen overgang naar een nieuwe dag plaats vindt. (bijv RE-D 19556 in het weekeinde). Wie wil, kan voor de overige treinen de noodzakelijke rangeeropdrachten zelf toevoegen.
Opstellen van Light Rail treinen (Stadtbahn)
Tot maximaal drie gelede motorwagens (GT) van de Stadbahn worden (met twee uitzonderingen in de nacht) tussen ongeveer 7:00 en 12:00 uur, als ook tussen 18:00 tot 24:00 uur op de sporen 450, 455, 456 en 471 opgesteld (zie PDF "03 Opstelplan Light Rail"). Tevens worden op deze sporen treinen gesplitst en gecombineerd. De treinen worden tijdig met personeel bezet, zodat er voldoende tijd is voor de rangeerrit naar het gewenste spoor is. Het nieuwe personeel meldt zich meteen bij de treindienstleider. Om dit mogelijk te maken, wordt een functie gebruikt, welke eigenlijk bedoel is om nieuwe rangeeropdrachten uit te reiken. De getoonde tekst is dan ook enigszins misleidend, maar het voldoet voor dit doel. De vraag van de machinist altijd ontkennend beantwoorden, anders worden de rangeeropdrachten verwijderd.
Treinen die na hun aankomst op het opstelspoor gesplitst worden en met personeel bezet blijven, hebben binnen afzienbare tijd een nieuwe inzet. Het rijden van en naar de opstelsporen vindt zowel via oostzijde als de westzijde plaats, afhankelijk van waar de trein op het opstelspoor staat opgesteld.
Natuurlijk kan de treindienstleider ook voor deze treinen andere opstelsporen kiezen. Echter zullen dan de complete rangeeropdrachten voor deze treinen, treinen welke eventueel later komen combineren en nieuwe rangeerdelen geheel opnieuw toegewezen moeten worden. Dit wordt ten sterkte afgeraden, tenzij absolute chaos gewenst is.
Rangeerloc
Op spoor 190 staat een rangeerlocomotief BR 363. Deze heeft vaste rangeeropdrachten, welke per dag variëren.
- Weghalen en aanbrengen van IC-wagons langs het perron
- Het omzetten van wagons vanuit opstelterrein Oost en de Westgruppe en omgekeerd
- Omzetten van de PbZ-D treinen aan het perron of op het opstelterrein
- Ritten van en naar de tankplaat
De locomotief kan tussendoor door de treindienstleider geactiveerd worden, en voor eigen opdrachten ingezet worden. Belangrijk is dat de locomotief vervolgens met dezelfde naam terug gezet wordt, zodat de opdrachten van de volgende geplande rangeeropdrachten (zie PDF „04 Inzet van de rangeerloc“') weer aanwezig zullen zijn. De loc (met de weekdag als extra aanduiding) is, bij het starten van de simulatie na de laatste planmatige inzet opgesteld op spoor 190 en vrij voor extra inzet.
PbZ-D treinen
In Karlsruhe opereren 4 keer per week PbZ-D treinen. Voor deze treinen vinden locomotief- en / of wagonwisseling met en zonder de rangeerloc plaats.
Exacte details hierover vindt u in de PDF „05 Lijst van PbZ-D treinen“.
Knooppunt-reserve
In Karlsruhe wordt regelmatig een IC-trein als knooppunt-reserve (KpRes) gehouden. Deze trein staat over het algemeen opgesteld op spoor 461 van opstelterrein Oost. Op dinsdag wordt hij op de Westgruppe omgezet, op woensdag rijdt hij naar Basel Bad Bf en donderdag keert hij terug. De knooppunt-reserve kan natuurlijk door de treindienstleider ingezet worden. Aansluitend zal dan een opgestelde trein als nieuwe knooppunt-reserve op spoor 461 opgesteld moet worden.
Opstelterrein Oost
De sporen 450, 455 en 456 worden overdag gebruikt voor het opstellen van treinen van de Stadtbahn. Op spoor 461 staat de Knooppunt-reserve.
Op de sporen 454, 455 en 459 worden ’s nachts de dubbeldekstreinen opgesteld. Sporen 453 en 458, als ook spoor 460 in de nacht van zaterdag op zondag, zijn voorzien voor de IC-wagons.
Spoor 457 dient vrij gehouden te worden als doorrijspoor. Andere treinen - buiten de genoemde treinen – welke door de treindienstleider opgesteld worden kunnen het beste op spoor 460 of 463 opgesteld worden.
Kopmaken aan de oostzijde
Alle treinen die aan de oostzijde kopmaken doen dit op spoor 060 (verbindingsspoor met het goederenstation [Gbf]). Op dinsdag tot en met vrijdag komt om 05:05 uur een BR 101 via dit spoor vanuit het Gbf voor de volgende inzet (IC-trein) . Daar het hier om de enige geplande rit van Gbf naar Hbf gaat, is er géén communicatie nodig. De treindienstleider moet er op letten dat er rond dit tijdstip geen andere rangeerbewegingen naar dit spoor plaatsvinden (planmatig niet voorzien).
Bij het activeren van verkeerscode “Störung RKW-RKR” worden enkele treinritten als rangeerbeweging via spoor 060 naar het Gbf gestuurd. Bij het activeren van de verkeerscode “Zusatzverkehr” en het spelen in de period 14 t/m 20-09-2015 rijden er enkele treinen in beide richtingen tussen Hbf en Gbf. Zie ook hoofdstuk 22 “Zusatzverkehr”
Enkele locs keren ook op sporen 026, 048, 068 en 075
Kopmaken aan de westzijde
Voor het keren van treinen van de Stadtbahn worden aan de westzijde uitsluitend de sporen 167 en 168 gebruikt. Bij ritten tussen de sporen 12-14 en spoor 471 kan de treindienstleider ook spoor 488 gebruiken. Voor ritten van spoor 14 en 471 kan eveneens spoor 489 gebruikt worden. De rangeeropdrachten dienen daar wel op aangepast te worden.
De sporen 488 en 489 kunnen tussendoor als opstelspoor gebruikt worden. In de winter staat op spoor 489 echter een loc voor Bügelfahrten (stroomafnemer-testritten) voor de TGV tussen Karlsruhe en Kehl. Deze mag natuurlijk niet geblokkeerd worden.
VT- en ET-treinen keren waar nodig op de Westgruppe. Enkele locs keren ook op de sporen 127, 128, 145 en 163. Voor Rf 904xx gelden enkele uitzonderingen.
Rangeerbewegingen (Rf) 904xx
Treinen van de Stadtbahn, welke tussen het Hauptbahnhof en het Albtalbahnhof (RKAB) – en omgekeerd – als rangeerbeweging rijden, rijden met het nummer Rf 904xx. Deze treinen keren afhankelijk van hun lengte en verkeer op de daarvoor voorziene spoorsecties 182, 183/203 en 284. Op spoorsectie 183/203 past slechts 1 gelede motorwagen (GT), op de spoorsecties 182 en 284 passen drie GT’s. Aangezien op spoorsectie 284 zich een bovenleidingscheiding bevindt, kan het kopmaken met 2 of 3 GT’s daar tot problemen leiden. Indien mogelijk daar alleen een 1 GT-trein laten kopmaken.
Natuurlijk kan de treindienstleider het kopmaken op een ander spoor dan aangegeven laten plaats vinden. In dat geval moeten de rangeeropdrachten wel aangepast worden
In het geval van rangeerbewegingen welke aan het perron beginnen, zal de trein af en toe iets langer moeten wachten voordat er een geschikt tijdvenster is voor de rit naar het Albtalbahnhof.
Ritten van en naar de Westgruppe
Ritten van en naar de Westgruppe vinden plaats via de sporen 206, 186 en 165. In werkelijkheid zijn er voor deze rangeerbewegingen afspraken tussen Stellwerk 6 en Stellwerk Kf gemaakt worden. Om de situatie enigszins realistisch te benaderen, zijn rijrichtingspijlen en een communicatie mogelijkheid in de simulatie opgenomen, die slechts gedeeltelijk de werkelijkheid representeert, maar voor het doel goed genoeg is.
De afloop in de simulatie verloopt als volgt: De van Stellwerk 6 komende treinen worden, indien de rijrichting naar Hbf gedraaid staat, zonder een telefonische aankondiging gestuurd. Als de machinist van de aankomende trein voor een sein moet stoppen, zal hij zich na enige tijd via de radio melden. Indien de rijrichting niet richting Hbf is ingesteld, zal de treindienstleider van Stw 6 zich voor de geplande vertrektijd aldaar melden, en verzoeken om de rijrichting te draaien. Daardoor wordt de vertrektijd uit de Westgruppe wel circa 2 minuten vertraagd. Om dit te vermijden, is het dus zaak om de rijrichting tijdig te draaien. Wanneer het benodigde spoor voor langere tijd voor aankomsten vanuit de Westgruppe geblokkeerd is, zal de treindienstleider van Stw 6 zijn treinen op een ander spoor aanbieden. Dit graag altijd weigeren, aangezien dit niet functioneert en in werkelijkheid ook meestal helemaal niet kan.
Wanneer een trein naar de Westgruppe gestuurd moet worden, moet eerst een oproep naar Stellwerk 6 gepleegd worden. Daarbij het dialoogveld, waar de juiste trein en het juiste spoor, kiezen. (Let op! Een trein wordt alleen in het dialoogvenster aangegeven als de trein stilstaat). Bij het antwoord van Stellwerk 6 wordt soms een andere trein genoemd. Deze kleine fout gewoonweg negeren. De rijrichting wordt daarna door Stw 6 gedraaid. Wanneer reeds een trein vanuit de Westgruppe onderweg is wordt, afhankelijk van de locatie van de trein, de trein geweigerd of, als deze aangenomen wordt, de rijrichting pas gedraaid als de trein het gebied van Hbf is binnengereden.
Helaas biedt het dialoogvenster niet de mogelijkheid om meerdere treinen, welke kort achter elkaar naar de Westgruppe moeten, tegelijk voor hetzelfde spoor aan te melden. Deze bewegingen kunnen desondanks toch plaatsvinden. Zodra een trein compleet van het paneel naar spoor 165, 186 of 206 verdwenen is, kan de volgende trein zonder verdere communicatie, er achteraan gestuurd worden. Indien men probeert de volgende trein direct aan te melden, zal dat geweigerd worden, zolang het betreffende spoor bezet is. Het zou ook leiden tot langere, niet gewenste wachttijden.
Een trein naar de Westgruppe is ongeveer 4 minuten onderweg. In die tussentijd kan de rijrichting niet gedraaid worden. Bij het instellen van een rangeerrijweg naar de Westgruppe dient hiermee rekening gehouden te worden, om arriverende treinen niet te hinderen. In het geval van een te klein tijdvenster, de trein aan het perron laten wachten en de trein van opstelterrein eerst laten komen. Dat geldt in het bijzonder voor de situatie waarbij meerdere treinen achter elkaar van de Westgruppe moeten komen. De simulatie laat toe om elke trein op ieder spoor aan te bieden en daarheen te sturen. Voor een realistische speelwijze geldt echter. Sporen in de Westgruppe waar over spoor 165 naar toe gereden wordt, kunnen ook via spoor 186 bereikt worden. Andersom geldt dat echter niet.
Alle ritten naar spoor 206 moeten ook daarnaartoe gestuurd worden, anders kunnen de uiteindelijk doelsporen niet bereikt worden. Uitwijken naar spoor 186 is theoretisch mogelijk, maar heeft voor alle treinen lastige rangeerbewegingen in de Westgruppe tot gevolg.
Vertrektijden en stuurcijfers van eindigende treinen
De in Karlsruhe eindigende treinen hebben meestal een vertrektijd. Deze tijd is niet volgens een vooraf bepaalde dienstregeling, maar wordt gebruikt om te voorkomen dat in de simulatie na aankomst direct een rode regel met “Gereed voor vertrek” melding verschijnt, welke mogelijk ook storend werkt gedurende de tijd dat de trein aan het perron blijft staan.
Deze tijd is een voor een lange-afstandstrein iets ruimer genomen, wat goed bij de afloop past. Als u als treindienstleider dit te lang vindt duren, kan de treindienstleider de machinist opdracht geven om eerder te vertrekken.
Voor de regionale treinen is een uniforme tijd van twee minuten na aankomst ingegeven. Overdag, met name wanneer de treinen vol zitten, is deze tijd redelijk kort bemeten. Hier kan de treindienstleider zelf beslissen wanneer hij de trein naar de Westgruppe stuurt. In het geval van gelijktijdig aankomende treinen, verschijnt gelijktijdig de gereedheidsmelding. Ook hier beslist de treindienstleider welke trein het eerste richting West vertrekt.
Om technische redenen, hebben alle eindigende Stadtbahn-treinen geen vertrektijd. (Een vertrektijd zou er in bepaalde situaties toe kunnen leiden dat bij de start van een simulatie dezelfde trein zowel langs het perron staat als ook op het opstelterrein.) Hier moet de treindienstleider een bepaalde tijd wachten voordat hij de trein weg stuurt.
Treinen uit de richting RRA hebben bij aankomst het stuurcijfer 1. Dit stuurcijfer wordt bij het automatische omnummeren van het treinnummer na het kopmaken overgenomen. Worden deze treinen als RAbt opgesteld om later aan het perron een nieuwe trein te vormen, dan zal het stuurcijfer 1 wederom in het treinnummervenster ingegeven worden. In deze gevallen dient het treinnummer zonder stuurcijfer handmatig door de treindienstleider voor dat treinnummervenster ingevoerd te worden.
Opmerkingen in het treinoverzicht
Een dubbele pijl (>>) tussen de spoornummers betekent dat de beweging snel uitgevoerd moet worden, om de dienstregeling te kunnen handhaven.
Rangeerinstructies tussen haakjes betekenen dat deze rangeeropdracht weliswaar uitgevoerd moet worden, maar niet voor deze trein. Dit is vaak het geval is voor treinen welke wachten aan het perron en daar op versterking wachten. Oproepen van machinisten vanwege een lange wachttijd komen hierdoor vaak voor. Deze oproepen simpelweg kort beantwoorden. Ze beïnvloeden de afloop verder niet.
De opmerking "> südl. GWB !!!" betekent dat deze trein is het tegenspoor van het zuidelijke sporenpaar Karlsruhe-Durlach gestuurd moet worden.
Rangeeropdrachten
Alle rangeeropdrachten, welke aan het perron uitgevoerd dienen te worden, hebben geen specifieke spoornummer toegewezen. Hierdoor kan de treindienstleider in voorkomende gevallen flexibel reageren. De rangeeropdrachten worden dan ook uitgevoerd in het geval de trein naar een ander spoor geleid wordt.
Alle andere rangeeropdrachten hebben vaste spoor-aanwijzingen. Het doel hiervan is dat kopmaken niet te vroeg op het verkeerde spoor uitgevoerd wordt, of dat een trein op een verkeerd spoor wordt opgesteld waardoor ook vervolg opdrachten niet uitvoerbaar zijn. Wanneer de treindienstleider andere keersporen of opstelsporen kiest, dient hij daarvoor ook de rangeeropdrachten aan te passen.
Geplaatste treinen bij start simulatie
Bij het starten van een simulatie zullen bepaalde locs, wagons of complete treinen op de sporen geplaatst zijn waar zij zich op dat tijdstip volgens de dienstregeling zouden moeten bevinden.
Voor een deel zijn dit treinen, welke kortgeleden zijn aangekomen en door een na de start van de simulatie aankomende trein versterkt worden. Indien er met vertragingen gespeeld wordt, kan het in bepaalde gevallen voorkomen dat de reeds aanwezige trein nogmaals als vertraagde trein komt. Aangezien de vertragingen in de simulatie willekeurig gegenereerd worden, kan hier voor het plaatsen van de treinen onmogelijk rekening mee gehouden worden. Voor deze gevallen dient de vertraagde trein opgeheven te worden.
Hetzelfde geldt voor treinen op de opstelterreinen. Daarom dienen bij het starten van de simulatie de lijst met aanwezige treinen (m.b.v. kladblok) bekeken te worden en vergeleken te worden met de aangekondigde treinen in het treinoverzicht, inclusief de bijhorende opmerkingen.
Extra treinverkeer (Zusatzverkehr)
Om voor nog meer afwisseling tijdens de dienst te zorgen, is er op diverse manieren extra – niet planmatig – treinverkeer in de dienstregeling opgenomen.
- Op 11/12-7-2015 vindt er een stations evenement op het Hbf plaats. In de loop van zaterdag arriveren er meerdere historische treinen, welke tot terugrit op zondag op het opstelterrein Ostgruppe ter bezichtiging worden opgesteld. Daarnaast vinden er pendeldiensten plaats tussen Bruchsal en Karlsruhe Hbf en tussen Rastatt en Karlsruhe Hbf. Deze pendeldiensten beginnen en eindigen op het opstelterrein Ostgruppe. De ritten voor dit evenement worden in het veld opmerkingen met BF aangeduid.
- Op 7-2 en 15-8-2015 rijdt er een voetbalsupporterstrein tussen Dortmund en Freiburg.
- Iedere derde woensdag van de maand komt de V 320 001-1 (BR 232) van de firma Wiebe, welke op de donderdag erna met wagons vertrekt. Dit geldt ook voor de maanden augustus tot en met december, hoewel de loc in werkelijkheid op 2 augustus 2015 definitief terzijde gesteld werd.
- In de week van 14 tot 20-9-2015 vindt er regelmatig verkeer van dienst- en onderhoudstreinen van en naar Karlsruhe Hbf plaats. Dientengevolge vinden er hierdoor extra rangeerbewegingen in het gebied van het Hbf plaats. Tevens zijn er dan meerdere rangeerbewegingen tussen Gbf en Hbf via spoor 060. Tijdens dergelijke rangeerbewegingen, mogen er géén andere rangeerbewegingen (bijv. Kopmaken) op spoor 060 plaats vinden. Aangezien in de simulatie treinen vanuit Gbf niet aangekondigd worden, vervangt de PDF „07 Ritten uit Gbf via spoor 060“ dergelijke aankondigingen.
Overige extra treinen kunnen met de verkeerscode “Zusatzverkehr” per fax op elk willekeurig tijdstip geactiveerd worden.
Extra treinverkeer Karlsruhe Hbf (Activeren per Fax)
Storing RKW-RKR
Treinen, welke wegens een storing niet van RKW richting RKR kunnen rijden en omgekeerd, worden via het Hbf omgeleid. Goederenritten uit RKW, die in het Gbf eindigen, moeten als rangeerbewegeing van het perronspoor over spoor 060 naar het Gbf gestuurd worden. De normaal gesproken plaatsvindende communicatie tussen Hbf en Gbf moet hier echter achterwege gelaten worden.
Gedeeltelijke sperring RFM
Het traject van en naar RFM kan slechts door Stadtbahn treinen gebruikt worden. Alle treinen, behalve die van de Stadtbahn, worden via RETL omgeleid. Voor treinen, die vanuit het Hbf planmatig richting RFM rijden, moet de treindienstleider voor de juiste rijweg naar RETL zorgen.
Volledige sperring RFM
Alle treinen worden via RETL omgeleid. Stadtbahn-treinen tussen RKAB en RFM (en omgekeerd) rijden niet. Voor treinen, die vanuit het Hbf planmatig richting RFM rijden, moet de treindienstleider voor de juiste rijweg naar RETL zorgen.
Volledige sperring RETL
Alle treinen worden via RFM omgeleid. Voor treinen, die vanuit het Hbf planmatig richting RETL rijden, moet de treindienstleider voor de juiste rijweg naar RFM zorgen.
Volledige sperring RKHA
(Vollsperrung RKHA)
Alle treinen worden via de noordelijke sporen van/naar RKDU omgeleid. Treinen uit noordelijke richting hebben circa 15 minuten vertraging. Voor de treinen welke planmatig richting RKHA rijden, moet de treindienstleider zelf voor een rijweg naar RKDU (noordelijke sporen) zorgen.
Ontlasten Gbf
(Entlastung Gbf)
Om het Gbf te ontlasten, worden goederentreinen, die daar niet planmatig behandelt worden, via het Hbf omgeleid. Voor goederentreinen uit RETL of RFM moet de treindienstleider deze omleiding zelf verzorgen (seinautomaat uitschakelen!). Hiervoor zijn twee lijsten (RETL Gz Umleitung en RFM Gz Umleitung) met een overzicht van treinen waarvoor een dergelijke omleiding mogelijk is.
Extra verkeer
Zie „Extra treinverkeer (Zusatzverkehr)“
Opmerkingen
- Al het extra verkeer kan naar wens met elkaar gecombineerd worden, ook wanneer dat in de meeste gevallen enigszins onrealistisch is.
- Wanneer het extra verkeer "Entlastung Gbf" en "Vollsperrung RKHA" gelijktijdig geactiveerd zijn, vallen de goederentreinen uit RKHA welke het Gbf ontlasten volledig uit.
- Extra verkeer kan pas 5 minuten na activering weer gedeactiveerd worden.
- Bij het deactiveren van het "Entlastung Gbf"-verkeer kan het gebeuren dat, wanneer een omgeleide trein uit RKHA of RKDU reeds op het paneel aanwezig is, deze vanwege de dienstregeling van deze treinen dezelfde trein nogmaals bij Abzw. RBRU of Abzw. RDA vanuit het Gbf verschijnt.